Enyhén csökkent a koronavírus szennyvízben kimutatott koncentrációja – a nap hírei

Enyhén csökkent a koronavírus szennyvízben kimutatott koncentrációja – a nap hírei

Már minden harmadik magyar ember megkapta az első védőoltását – közölte az országos tisztifőorvos. Az óvodákban országosan a gyermekek 60 százaléka, az iskolák alsó tagozatain a tanulók 75 százaléka jelent meg. Egymillió adag Szputnyik-vakcina vásárlásáról döntött Ausztria. A nap legfontosabb hírei április 19-én.

Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő az oltásra regisztrálók száma – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: minden harmadik ember megkapta legalább az első oltását. Hozzátette: hétfőn 68 ezer Moderna érkezett, kedden csaknem 250 ezer adag Pfizer, illetve várható a héten orosz és kínai oltóanyag is. A tisztifőorvos az óvodák és az iskolák alsó tagozatainak nyitásával összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek el az intézményekbe a szülők.

Az óvodákban országosan a gyermekek 60 százaléka, az iskolák alsó tagozatain a tanulók 75 százaléka jelent meg – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca összesítése szerint a pedagógusok szinte valamennyien munkába álltak. Az óvodák mellett kinyitottak hétfőn az általános iskolák alsó tagozatai. A felső tagozatos tanulók a középiskolásokkal együtt csak május 10-én térhetnek vissza az iskolákba. Korábban a pedagógus érdekképviseletek az iskolanyitás elhalasztását követelték és hat ellenzéki párt is korainak nevezte az óvodák és általános iskolák kinyitását.

Egy nap alatt 197 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. Újabb 2.680 embernél igazolták a kórokozót. 8.680 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1.052-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 270 ezret. A járvány kezdete óta már 753 ezren kapták el a kórt és több mint 25 ezren haltak meg a betegségben.

Enyhén csökkent a koronavírus szennyvízben kimutatott koncentrációja a múlt héten. Ezzel folytatódik az elmúlt hetek tendenciája. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közközleménye hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a csökkenő tendencia ellenére a mért koncentrációk továbbra is jelentősen meghaladják a harmadik hullám előtti értékeket, ami azt jelzi, hogy az aktív fertőzöttek száma továbbra is magas.

Hírdetés

Adókönnyítésekre, kedvezményekre tett javaslatot a versenyképességi tanács.A testület ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: kezdeményezik, hogy a kormány hosszabbítsa meg a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését és a Szép-kártya juttatás szocho-mentességét. A nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak fizetési kedvezményeket adnának. Példaként említette a pótlékmentes fizetési halasztást.

Az újranyitott üzletek többsége betartja a szabályokat – ismertette a vizsgálat eredményeit az innovációs tárca. A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot. A mulasztáson ért kereskedők szinte kivétel nélkül azonnal javították a hibát. 5 céggel szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. Az üzletek többsége csak annyi kosarat tett ki, ahány vevőt beengedhetett.

Most Tolna megyében, szerdától Borsod-, Szabolcs- és Békés megyében dolgoznak a Honvédség oltóbuszai. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánybiztos azt mondta, az oltást elsősorban azok kaphatják meg, akik regisztráltak. Hozzátette: a cél a 60 éven felüliek beoltása, de a 18-59 éves korosztály tagjai is kaphatnak vakcinát.

Egymillió adag Szputnyik-vakcina vásárlásáról döntött Ausztria, az oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélye után kezdődhet meg – jelentette be Sebastian Kurz kancellár.A hétfőn hivatalba lépett új egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein a Szputnyik V-t jónak nevezte, emellett azt mondta: a plusz egymillió adag Pfizer vakcina, amely a második negyedéveben érkezik az országba, lehetővé teszi az oltási tempó felgyorsítását, és mindenkit be lehet oltani nyárig. Ausztriában a lakosság több mint 20 százaléka már megkapta az első vakcinát.

Részt vesz az orosz elnök a csütörtöki klíma-csúcsértekezleten – közölte a Kreml sajtószolgálata. Az Egyesült Államok szervezte az online találkozót a klímaváltozás kérdéséről. Negyven állam vezetője kapott meghívót, köztük Vlagyimir Putyin. A közlemény szerint az orosz elnök kifejti Oroszország megközelítéseit, a globális éghajlatváltozás negatív következményeinek leküzdését célzó nemzetközi együttműködés kialakításáról.

12 élvonalbeli klub részvételével megalakult a labdarúgó Szuper Liga. A közlemény szerint a lehető leghamarabb elindul a bajnokság. Az Európai labdarúgó Szövetség korábban súlyos szankciókat helyezett kilátásba a résztvevőkkel szemben. 2024-től a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság. Magyarország is kiáll a labdarúgó Szuperliga létrehozása ellen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »