ENSZ: százezren indulhatnak meg Líbiából

ENSZ: százezren indulhatnak meg Líbiából

Idén százezer menekült indulhat útnak Líbiából Európa felé – mondta az ENSZ líbiai különmegbízottja a Welt am Sonntag című német lapnak. Martin Kobler szerint amíg az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki sem tudja a menekültügyet hatékonyan megoldani. Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak. A német diplomata úgy vélte, nem jelent megoldást a problémára az Európai Uniónak az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia elnevezésű tengeri missziója a líbiai partoknál, szerinte ez inkább vonzza a migránsokat.

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak, ezért az idén szinte biztosak lehetünk abban, hogy legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat – fejtette ki Kobler. A vasárnap megjelent interjúban a német diplomata úgy vélte, ameddig az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki sem tudja a menekültkérdést hatékonyan megoldani.

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak, ezen felül az eddigi, hidegebb hónapokban sokkal nehezebb az átkelés a Földközi-tengeren. Ha mindezt számításba vesszük, akkor idén szinte biztosak lehetünk abban, hogy legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat Európába – fejtette ki Kobler.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »