ENSZ: Súlyosan sértik a szabadságjogokat a burkinitilalmak

ENSZ: Súlyosan sértik a szabadságjogokat a burkinitilalmak

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) szerint súlyosan sértik az alapvető szabadságjogokat a francia tengerparti városokban és üdülőhelyeken a burkini viselésére vonatkozó tilalmak, és ezeket a korlátozásokat mindenütt haladéktalanul fel kell oldani.

Rupert Colville, az OHCHR szóvivője kedden megjelent állásfoglalásában üdvözölte azt, hogy a legfőbb franciaországi közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a múlt pénteken ideiglenes határozatában felfüggesztette a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat az egyik üdülőhelyen, a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben.

Colville felszólította a francia hatóságokat, hogy oldják fel a tilalmat a többi – összesen 31 – tengerparti városban is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi emberi jogi normák szerint a vallás kinyilvánítására, köztük a ruhaviseletre vonatkozó korlátozások csak kivételes esetekben alkalmazhatók, például a közbiztonság, a közrend, közegészségügy vagy közerkölcs veszélyeztetése esetén.

A szóvivő szerint a szervezet teljes mértékben megérti az elmúlt hónapok franciaországi terrortámadások okozta keserűséget és haragot, de az effajta rendeletek nem javítják a biztonsági helyzetet, hanem csak szítják a vallási intoleranciát, és megbélyegzik a muzulmánokat, kiváltképpen a nőket Franciaországban.

A szervezet szerint a burkinit vagy más ruházatot viselő lányokat és asszonyokat nem lehet felelőssé tenni mások erőszakos vagy ellenséges tetteiért, a hatósági intézkedéseknek pedig azok ellen kell irányulniuk, akik szítják a gyűlöletet és az erőszakot.

A burkiniellenes rendeletek sértőek és megalázóak rájuk nézve, és nem fogadható el az az indoklás sem, hogy higiénés vagy közegészségügyi okokra hivatkozva vezetik be őket – áll Robert Colville közleményében. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »