ENSZ-békefenntartókkal végeztek Maliban

Négy ENSZ-békefenntatartó vesztette életét, és többen megsebesültek pénteken a támaszpontjuk elleni terrortámadásban Mali északi részén.

A mali ENSZ-misszió (MINUSMA) péntek esti közleménye szerint a támadást mintegy száz állig felfegyverzett terrorista hajtotta végre az Aguelhok városában lévő bázis ellen. Először aknatűz alá vették a támaszpontot, majd robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit akartak felrobbantani, és csak ezután indítottak közvetlen támadást.

A három órán át tartó összecsapásban a békefenntartók mintegy húsz támadóval végeztek.

Hírdetés

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de az al-Kaida és az Iszlám Állam terroszervezethez köthető iszlamista fegyveresek aktívabbak lettek az utóbbi években a Száhel-övezetben.

Mali középső részén egy katonai őrposzt ellen ugyancsak pénteken elkövetett támadásban három mali katona halt meg, és 17-en megsebesültek. A mali légierő megsemmisítette a támadók négy, fegyverrel megpakolt járművét, és megölt tíz támadót.

Február közepén húsznál több ENSZ-bekefenntartó sebesült meg a támaszpontjuk elleni támadásban Mali középső részén. Januárban öt kéksisakossal végeztek pokolgépes merényletekben.

Az ENSZ békefenntartói 2013 óta vannak jelen a nyugat-afrikai országban. Jelenleg több mint 13 ezer kéksisakos tartózkodik ott. Az ENSZ-nek több mint egy tucat békefenntartó missziója van világszerte, és közülük a MINUSMA a legveszélyesebb, ott halnak meg a legtöbben erőszakcselekményekben. Nyolc év leforgása alatt mintegy 230-an haltak meg a MINUSMA kötelékében szolgálatot teljesítő katonák közül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »