ENSZ: 13 millió szíriainak van szüksége segélyre

ENSZ: 13 millió szíriainak van szüksége segélyre

Mintegy 13 millió szíriainak van szüksége segélyre annak ellenére, hogy sikerült bizonyos haladást elérni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni küzdelemben – jelentette ki hétfőn Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője.

A tisztviselő a Biztonsági Tanácsnak számolt be tapasztalatairól videokapcsolattal Jordániából. Hangoztatta, hogy a szíriai válság hatása továbbra is mélyreható.

 

Sokan szorulnak segítségre

 

Az Iszlám Állam egykori székhelyéről, Rakkából mintegy 436 ezer ember menekült el hatvan különböző helyre. A kelet-szíriai Deir ez-Zórt pedig augusztus óta 350 ezren hagyták el, ebből 250 ezren októberben. Mintegy 3 millió ember él a humanitárius segélyek szempontjából nehezen megközelíthető helyen. Lowcock ugyanakkor azt is elmondta, hogy a nehézségek ellenére az ENSZ és partnerei folytatják Szíriában a világ legnagyobb méretű humanitárius segélyműveletét.

 

Matthew Rycroft, brit ENSZ-nagykövet a BT állandó tagjainak részvételével tartott – Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország – tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a testületnek szoros figyelemmel kell kísérnie a jövő hónapban a svájci Genfben tartandó szíriai béketárgyalásokat.

 

A polgárháborúban legalább 330 ezren haltak meg 

 

Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja csütörtökön azt mondta, hogy november 28-án kezdődik a szíriai rendezésről az ENSZ égisze alatt tartott tárgyalások újabb fordulója. Ezzel párhuzamosan a kazah fővárosban, Asztanában folytatódnak az Oroszország, Irán és Törökország védnöksége alatt rendezett Szíria-közi tárgyalások, amelyek célja szintén a konfliktus rendezése.

 

De Mistura felszólította az érintett feleket, hogy összpontosítsanak egy új alkotmány megszövegezésére és az ENSZ égisze alatt Szíriában tartandó választások megtartására. Hat év alatt a szíriai polgárháborúban legalább 330 ezren haltak meg és milliók váltak menekültté.

 

Hirado.hu
borító: abc.net.au

The post ENSZ: 13 millió szíriainak van szüksége segélyre appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »