eNRA kiállítás nyílt Kassán

eNRA kiállítás nyílt Kassán

December 1-jén nyílt meg Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség – rövidített nevén az eNRA – 2022-es alkotótáborainak anyagából válogatott kiállítása.

A táborokban aktív lengyel, magyar, szlovák és ukrán részvétel oly bő termést eredményezett, hogy egy hét eltéréssel két városban is kiállítás nyílik az Alkotóközösség tagjainak műveiből. A festmények egy harmadát Kassán, másik, nagyobbik részét Dunaszerdahelyen, a Kortárs Magyar Galériában láthatja a közönség. Ez utóbbi helyszínen december 9-én, 17 órakor nyílik a kiállítás.

Tíz éve alakult az eNRA, amelynek tavaly nyárig 40 tagja volt, s a tagság folyamatosan bővül, idén már 48-an vannak.

A kassai kiállításon 33 alkotó mutatkozott be, olyanok, akik a szabad művészetet és a független kreativitást részestik előnyben. A lengyelek között a Rzeszówi Egyetem tanárai, illetve az egyetem dékánja is kiállít. Ezzel az intézménnyel a Rovás együttműködési megállapodást kötött. De más partner egyetemek és művészeti egyesületek részéről is láthatunk kiállító művészeket, mint például a Lódzi Egyetem, a Kárpátaljai Képzőművészeti Unió, a Pro Arte Munkács Egyesület, a Szolnoki Művésztelep vagy a Marosvásárhelyi Műhely.

A kiállítás címe Together, vagyis együtt, közösen, mely utal az együtt gondolkodásra és a közös alkotó tevékenységre is.

A megnyitó alkalmával Kovács Ágnes igazgató kritkus hangot ütött meg. A Nemzetközi Rovás Alkótóközösséget a Rovás Egyesület alapította 2012-ben. Ezek az alkotók már 13 éve dolgoznak együtt minden nyáron. Erre utal a kiállítás angol nevű címe is. „Az alkotás is egymás társaságában történik, egy teremben, beszélgetve, konfrontálva szubjektív értékrendeket, jó példával oktatva a fiatalokat.“

Hírdetés

Az eNRA megalakulását a minden nyáron találkozó művészek hozták létre, akik a Rovás Nyári Szabadegyetem három képzőművészeti alkotótáborában együtt cserélnek eszmét és vállalnak közösséget.

Majd az alapító Rovásról szólt, melyet Szabó Ottó festőművész kezdeményezett 1994-ben. A lepergett 28 év alatt az egyetemistákból álló asztaltársaság tagjai nemztetközileg elismert alkotóközösség tagjai lettek. Ez a tevékenység jócskán túlmutat Kassán. Nemzetközi alkotótáboraik és művészetelepeik többnyire a Kultmunior támogatása nélkül valósulnak meg. A kicsinyesség és az irígység megpróbálja vosszanyomni őket saját színvonalukra vagy ellehetetlenteni őket. A pályázatok révén nevetségesen kevés, vagy semmilyne támogatást sem kapnak. Idén egyetlen alkotótáborukat sem támogatták. Tehetségondozó programjukat Kassa főpolgármestere révén a Magisztrátus karolta fel, amiért köszönetet mondanak.

A Szlovák Kulturális Minisztérium Művészeti Alapja azért nem támogatja őket, mert megítélésük szerint, ez a Kultminor feladata. Az viszont azért nem, mert mint kiemelt fontosságú szervezetet a magyar kormány támogatását élvezik.

Több pillérre támaszkodva, ki tudják védeni azt, hogy nem kapnak támogatást. Épp az eNRA egyik legerősebb pillérük. Ez jelenti számukra a legmagasabb színvonalat. Több lengyelországi egyetem együttműködési megállapodással csatlakozott, úgy mint kárpátaljai és erdélyi szakmai szervezetek és felsőoktatási intézmények a magyarországiakkal együtt.
Így meg tudják nyári táboraikat valóstani! Idén ezeknek az egyetemeknek és szervezeteknek a művésztanárai és hallgatói vettek részt a Rovás alkotótáborain.

Majd felsorolta a kiállítókat. A tárlaton a nagyobbik teremben az akadémiai képzőművészek ötven alkotása, a kisebbik teremben a diákok 24 műve tekinthető meg. Az éttermi részben további 10 alkotás várja a látogatókat.

A kiállítás január 31-ig, minden hétköznap 10 és 18 óra között látogatható.

Balassa Zoltán/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »