Ennyit a demokráciáról: az EU "meghal", ha uniós kérdésekben népszavazás dönt

Ennyit a demokráciáról: az EU "meghal", ha uniós kérdésekben népszavazás dönt

MTI nyomán

Az Európai Unió “meghal”, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

A szocialista politikus elmondta: “Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra”.

A magyar miniszterelnök “meg fogja nyerni ezt a referendumot”, és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és “dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét” – mondta Jean Asselborn.

Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy “mag-Európa”, és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a “sebességgel” haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy “másmilyen jelentőséggel” – tette hozzá.

“Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban”, és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, “igennel vagy nemmel” – hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter.

Úgy vélte, el kell dönteni, hogy az EU “vonszolja-e magát tovább letargikusan”, vagy vegyen új lendületet, és ha egy ország azt mondja, hogy “nincs szükségünk Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális- és kohéziós alapokra”, akkor be kell látni, hogy “zárt intézménnyé” lehet tenni uniós tagállamokat.

Szerkesztői kommentár

Azért ebből a hozzáállásból két dolog nagyon szépen kiderül:

 

Az egyik a klasszikus duplagondol, ami akkor szokott beakadni a brüsszeli politikacsinálóknál, ha az istenadta nép valamiben nem úgy merészel dönteni, ahogy azt ők szeretnék. Ilyenkor le kell váltani a választókat, mert buták szegények, a közvetlen demokrácia intézményei, és főleg a népszavazás, pedig hirtelen az ördög találmányai lesznek, és az egyenes utat jelentik az EU szétesése és a kénköves Negyedik Birodalom felé.

 

A másik, hogy ebben a gondolatrendszerben egy népszavazásnak semmiféle legitimációja nincs, kivéve, ha az egybevág a brüsszeli érdekkörök elképzeléseivel. Épp ezért Orbán Viktor lobogtathat egy megnyert, akár 100 százalékos referendumot, az eurokratákat ez cseppet sem fogja meghatni, ezért lenne szükség egy erősebb – és nem mellesleg ingyenes – legitimációra: az alkotmánymódosításra.

Tari Tamás

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »