Ennyire igazak a sáskák "kimentéséről" szóló mesék: tunéziaira nem, csak európai hajóra akartak felszállni

Ennyire igazak a sáskák "kimentéséről" szóló mesék: tunéziaira nem, csak európai hajóra akartak felszállni

Kikötési engedélyre vár egy tunéziai gázipari vállalat hajója a Földközi-tengeren "kimentett" negyven migránssal a fedélzetén Tunézia partjainál, miután sem Olaszország, sem Málta, sem az észak-afrikai állam nem volt hajlandó megnyitni előtte a kikötőit – közölte az ANSA olasz hírügynökség.

A 40 migráns egy gumicsónakkal indult útnak Líbiából Olaszországba. A tunéziai haditengerészet felajánlotta segítségét a migránsoknak, de ők inkább egy európai hajóra akartak felszállni. A gumicsónak rossz állapota miatt végül a Sarost 5 nevű tunéziai hajó vette fel őket, de nem kapott kikötési engedélyt Tunéziában.

Egy másik hasonló eset történt a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) egyik "mentőhajójával" is. Az Astral nevű hajó egy hajótöröttet vett fedélzetére Líbia partjainál, aki két napja sodródott a tengeren. Sajtóértesülések szerint a kameruni állampolgárságú nőn kívül két holttestet is kiemeltek a vízből.

Hírdetés

Annak ellenére, hogy a római kormány illegális bevándorlással szembeni kemény fellépése miatt a "civil" szervezetek "mentőhajói" nem köthetnek ki Olaszországban migránsokkal a fedélzetükön, az Astralnak engedélyezték, hogy befusson Catania kikötőjébe.

A Proactiva Open Arms ugyanakkor úgy döntött, hogy hajója inkább a spanyol partok felé veszi az irányt, részben a római kormány migránsokkal szembeni ellenségessége miatt, másrészt azért, mert az olasz hatóságok csak a hajótöröttet akarták átvenni, a két holttestet nem.

Az NGO azzal vádolta a líbiai parti őrséget, hogy a három embert sorsára hagyta a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint 150 kimentett társukkal együtt Líbiába. A parti őrség szóvivője tagadta ezt, szerinte mindenkit megmentettek a 158 fős migránscsoportból.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »