„Ennyire felülről vezérelt korrupció sehol máshol nem létezik”

„Ennyire felülről vezérelt korrupció sehol máshol nem létezik”

Kötvénybiznisz, taópénzek. Rendszerszintű korrupcióról ír a Magyarországról szóló fejezetben a Transparency Interational. A nemzetközi szervezet friss jelentése szerint Bulgária és Magyarország lett az Európai Unió két legkorruptabb országa. A kötvényüzlet a Transparency International szerint felveti a döntéshozó politikusok büntetőjogi felelősségét is.

A listavezető és a második helyezett szívélyes paroláját Szófiában: Orbán Viktor hétfőn rázott kezet az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnökével, Bojko Boriszovval. Bulgária és Magyarország az EU két legkorruptabb országa a közélet átláthatóságáért küzdő szervezet, a Transparency International friss jelentése szerint.

A Magyarországról szóló fejezet a rendszerszintű korrupció egyik példájaként a letelepedési kötvényüzletet említi, amellyel a magyar állam nagyot bukott a Transparency szerint, miközben az offshore cégek mögé bújt, máig ismeretlen haszonhúzók milliárdokat kaszáltak.

Az államot behálózó korrupcióra a másik példa a miniszterelnök szívügyének számító céges sporttámogatás, amelyet a jelentés hűbéri rendszerként emleget. A Transparency International Magyarország igazgatója azt mondta, hogy Kelet-Európában mindenhol romlott a helyzet.

„Ennyire központosított, felülről vezérelt korrupció sehol máshol nem létezik, mint Magyarországon, mert sehol máshol nem ennyire központosított a politikai rendszer, és sehol máshol nem ennyire államkapitalista a gazdasági rendszer. A másik, ami miatt eléggé egyediknek tekinthető, persze összefüggésben a központosítottsággal, az a következmények nélküliség” – emelte ki Martin József Péter.

Magyarország első uniós biztosa is úgy gondolja, hogy az Orbán-rezsim valóban páratlan „Amiről beszélünk itt, az sokkal több mint egyszerű korrupció. Ez gyakorlatilag az állami szintű újraelosztás, ami működik. Ezt szokták az állam elrablásának is nevezni. Azt jelenti, hogy a hatalom jogalkotással, hatalmi szóval eltérít versenyfeltételeket, és ezzel a saját embereit hozza előnyös helyzetbe. Ez rossz az országnak most is, és perspektívikusan is, mert aláássa a versenyképességet, és aláássa az EU-tól nyerhető további előnyöket” – nyilatkozta Balázs Péter volt uniós biztos.

A Fidesz szerint a jelentés mögött is a Transparency Internationalt támogató Soros György áll, aki azt a két európai országot vette célba, amelyek kerítést építettek az illegális bevándorlás megfékezésére. Ellenzékben a Fidesz még adott a Transparency International jelentéseire, a pártot akkoriban jobban foglalkoztatta a korrupció, mint most. A jelenlegi nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály 2007 júniusában, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén fejezte ki például aggodalmait.

„Több olyan elem van, amin módosítani kell, talán hármat, ha ki kellene emelnem: az adózás, tehát el kell indulni egy másféle struktúrájú adórendszer és egy kisebb adóterhet jelentő rendszer irányába, a második a korrupció, ebben az ország most már érezhető hátrányokat szenved el nemcsak az állami, önkormányzati közbeszerzések megvalósulása tekintetében is, harmadik pedig az oktatás” – sorolta Varga Mihály.

2007-ben Magyarország a 39. volt a rangsorban. Ma a 66., egy év alatt 9 helyet csúszott le az ország a 180 országot vizsgáló kutatásban.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »