Ennyibe fájt Oroszországnak a doppingbotrány

Ennyibe fájt Oroszországnak a doppingbotrány

Oroszország 15 millió dolláros büntetést fizetett ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

A pénzügyi kártérítést a NOB a Szocsi téli olimpián észlelt szervezett doppingolás miatt rótta ki az oroszokra. A most kifizetett büntetést a hírek szerint a nemzetközi antidopping-rendszer fejlesztésére kellene felhasználni.

A bírság kifizetése volt az egyik feltétele annak, hogy a vasárnap záruló Phjongcshang-i olimpián az orosz sportolók Oroszország zászlaja alatt vonulhassanak be – azóta műkorcsolyában szeretek egy aranyérmet is, így kiemelten fontos számukra a zászló.

Ezt azonban megnehezíti a curlinges Alexander Krušelnický friss doppingvétsége, melyet a sportoló is elismert. Az oroszok azzal védekeznek, hogy a Krušelnický mintájában talált, doppingszernek minősülő anyag egy gyógyszer miatt került oda, viszont ezt a gyógyszert csak egyszer vette be, így nem segíthette őt jobb eredmény elérésére. Ahhoz többször kellett volna bevennie, és már az előző mintavételeknél is jelen kellett volna lennie a szervezetében – azonban a korábbi teszteknél nem találták meg ezt az anyagot.

Krušelnický ügyében szombaton hoznak döntést, ezután dől el a zászlókérdés sorsa is.

Oroszország számára komoly érvágást jelentett a doppingbotrány, és nem csak a kifizetett 15 millió dollár miatt. Az idei Phjongcshangi olimpiára több olyan orosz sportoló sem utazhatott ki, akiknél visszamenőlegesen sem találtak doppingolásra utaló nyomot – ilyen például Anastasia Kuzminová testvére is.

sport.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sport.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »