Ennyi volt: a szír kormány felmondta a tűzszünetet

A szíriai hadsereg hétfőn a maga részéről felmondta a hét napja kezdődött tűzszünetet, amelyben az Egyesült Államok és Oroszország állapodott meg. A nyilatkozat nem utal arra, hogy megújítják-e majd egyáltalán a fegyvernyugvást.

A hadsereg szerint a „terrorista csoportok” (Damaszkusz a mérsékelt felkelőket is terroristáknak nevezi) nem teljesítették a tűzszüneti megállapodás egyetlen előírását sem, az időt fegyverzetük kiegészítésére, muníciójuk feltöltésére használták ki, és több mint 300 alkalommal meg is sértették a fegyvernyugvást.

Az amerikai külügyminiszter nem sokkal a damaszkuszi bejelentés előtt azt mondta, hogy a tűzszünet, noha „törékeny”, még tart. John Kerry erről New Yorkban nyilatkozott, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt. Mint mondta, részletes beszámolót vár a helyzetről Genfből, ahol az oroszokkal tárgyal egy amerikai küldöttség.

A humanitárius segélyek ügyében azt mondta, hogy az éjszaka elég nyugodtan telt, és reméli, hogy még ma nyolc ostromlott helyre, így Aleppóba is eljutnak szállítmányok.

A hétnapos tűzszünetről szeptember 12-én állapodott meg az amerikai és az orosz külügyminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »