Ennek már a fele sem tréfa: sorra dőlnek a rekordok az energiapiacon

Ennek már a fele sem tréfa: sorra dőlnek a rekordok az energiapiacon

Elképesztő mértékben elszállt a földgáz ára, magával ragadva az elektromos áramot is. Gyakorlatilag minden korábban ismert rekord megdőlt, és soha nem látott magasságokba emelkedett a földgáz szabadpiaci ára. Egy nappal korábban történelme során először haladta meg a 100 euró/megawattóra árfolyamot a földgáz a holland TTF gáztőzsdén, szerdán napközben pedig már 160 euró környékén is járt, hogy aztán délután 130 euróra csillapodjon vissza, ami viszont így is érvágás lesz az átlag fogyasztóknak. A briteknél is megdőlt az árrekord, ott 403 penny/therm  árszintet ért el a földgáz, később pedig csak 335 penny/therm árra mérséklődött vissza (a therm brit mértékegység, 1 therm átszámolva 2,83 köbméter földgáz elégetésével nyert energiát jelöl). A helyzet nyilván a napi politika egyik központi témája, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is megszólalt már a kérdésben.

A gázválság okai ismertek, gyakorlatilag a piac próbálja beárazni (megjósolni) a jelenlegi helyzet következményeit. Az oroszok kevés gázt exportálnak Európába, az ázsiai kereslet megugrott, az európai tárolók tíz éve nem voltak ennyire üresek, az amerikai cseppfolyósított gázért (LNG) pedig hasonlóan kíméletlen verseny folyik a piacon, ami felfelé hajtja az árakat. Az amerikai kereskedésben 12 éves csúcsra emelkedett a földgáz ára.

Közben megjelentek az első hírek a közelgő kemény télről, és a kilátástalanság tovább fokozza a piac idegességét.

Orbán: változtatni kell az uniós energiaár-politikán

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovéniai Brdo városában zajló EU-Nyugat-Balkán csúcson rövid nyilatkozatban beszélt arról, hogy az EU-nak meg kell változtatni bizonyos energiaárakat érintő szabályozásokat, vagy mindenki rajtaveszt a jelenlegi helyzeten. Orbán hangsúlyozta, hogy a gázválság Magyarországot egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabottnál magasabbra.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az Európai Bizottság által javasolt zöld megállapodásban (klímacélok) közvetett adózást rejtettek el a háztartások és az autótulajdonosok kárára.

Hírdetés

Von der Leyen kitart az uniós klímatörekvések mellett

Ursula von der Leyen az energiaárak igencsak drámai emelkedése ellenére is a megújuló energia melletti kiállásról beszélt. Érdemes kiemelni, hogy az EB elnöke nyilatkozatában a megújuló forrásokat emlegeti, pedig az EU veszélyesen (a versenyképességre nézve mindenképp kockázatos) klímacéljai is árfelhajtó erővel bírnak.

“Egyértelmű, hogy az energiaszektorban a legfontosabb, hogy a megújuló energiába fektessünk, ami stabilabb árakat eredményez, és csökkenti az energiafüggőségünket. Jelenleg a földgáz 90 százalékát külföldi importból fedezi az EU.”

fogalmazott.

Időközben az OECD tagállamainak statisztikái igazolták, hogy a csúcsra járó energiaárak felhúzták az inflációt. Augusztusban (tehát még a gázválság nyilvánvaló kibontakozása előtt) olyan energiaár-emelkedést mértek (+18 százalék), amire 2008 szeptembere óta nem volt példa, és ezzel párhuzamosan az élelmiszerárak előző havi 3,1 százalékra 3,6 százalékra ugrott.

Nemrég pedig az Eurostat közölte, hogy az euróövezeti infláció 3,4 százalékra gyorsult – beszédes, hogy ha ebből levonjuk az élelmiszerek és az energia drágulását, mindössze 1,9 százalékos infláció marad.

Körkép.sk, MTI, bloomberg.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »