Engedélyezték a magyar hatóságok az orosz vakcinát és az AstraZeneca oltóanyagát is

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát. Az Európai Unióban így Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával

– írja a Telex.

A cikk szerint

  • az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával az Egyesült Királyságban egy ideje már oltanak.
  • a Szputnyik V vakcinával Oroszországban eddig másfél millió embert oltottak be, emellett hat országban használják, például Szerbiában is. Az orosz oltóanyag vakcina az eddigi hírek szerint körülbelül 95 vagy 92 százalékban hatásos.
  • Hírdetés

    Mivel az oroszoknak nincs elegendő gyártókapacitásuk, a brit és az orosz vakcinát fejlesztő cégek együttműködnek.

    Fontos megemlíteni, hogy mindkét oltóanyag ugyanazt a modern technológiát használja, de más elven működnek, mint a Pfizer/Biontech vagy a Moderna mRNS alapú készítményei. A brit és az orosz oltóanyag úgynevezett vektorvakcinák, amelyekben egy, a szervezet számára ártalmatlan, sokszorozódásra nem képes adenovírusba klónozzák bele a megcélzott vírus genetikai állományának egy részét. Ez készteti aztán arra a szervezetet, hogy az antigént elkészítse, és ezzel immunválaszt váltson ki.

    A Pfizer/Biontech vagy Moderna vakcináihoz képest az AstraZeneca vakcinája olcsóbb, emellett nem kell hozzá mínusz 70 fokos hőmérséklet, egy sima hűtőben tárolható.

    Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) több ország, köztük Ausztria is sürgeti, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását.

    A Szputnyik V fejlesztői is az oltóanyag európai bejegyzését kérték. A Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »