Engedély nélkül a rétyi üzem építői

Egy évre felfüggesztette a Romániai Építészkamara a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemét tervező és engedélyeztető szakemberek aláírási jogosultságát – adja hírül a fogarasi Neuer Weg civil szervezet.

NW-stempel_b

A zöldaktivisták közleménye szerint a szakmai testület március végén döntött a sepsiszentgyörgyi építészek ügyében, és megállapította, hogy a fafeldolgozó üzem építése során hiányosan, sőt rosszhiszeműen látták el a feladatukat.

A hiányos tervezéssel a két építész az engedélyeztetés szakaszában, majd az ellenjegyzés során megsértette a befektető érdekeit, ugyanakkor a közérdek ellen is vétettek, hiszen nem ellenőrizték az építkezés méretei miatt előírt minőségi paramétereket, fogalmaz az ítélet indoklásában az építészkamara.

A Neuer Weg által idézett és a honlapjukra belinkelt dokumentum szerint a két építész nem tartotta tiszteletben a szakma deontológiai elvárásait, amely szerint egy épület tervezésekor figyelembe kell venni a helyi közösség kultúráját, értékeit és szokásait. „A gigantikus, 70 hektáron elterülő gyárat három természetvédelmi övezet és egy történelmi emlékhely mellé tervezték, így nemcsak az építészszakmának, hanem a közösségüknek is kárt okoztak, minimális felelősséget sem vállaltak a munkájukért” – olvasható a határozatban.

A tervezés és a három évvel ezelőtt kiadott építkezési engedély kibocsátásának törvényességét a bukaresti Active Watch és a fogarasi Neuer Weg civil szervezetek vonták kétségbe, a szakmai testületet is ők értesítették. A két civil szervezet több pert is indított a rétyi üzem miatt, ezek még folyamatban vannak, míg a Holzindustrie Schweighofer a fogarasi szervezetet és annak alelnökét idézte bíróság elé.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »