Engedély egy külföldi egyetemnek és a honvédség létszámemelésére

Az Országgyűlés még 2014-ben fogadott el egy törvénymódosítást, amely szerinta 2 éven át 15 milliárd forintnál nagyobb bevételt elérő, ám papíron mégis veszteséges, vagyis a jogalkotó gyanúja szerint adócsaló boltok nem árulhatnak napi fogyasztási cikkeket. Az Európai Bizottság szerint ez a szabályozás nem volt összhangban a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvekkel, ezért a parlament ma hatályon kívül helyezte a brüsszeli testület által kifogásolt törvénymódosítást.

Az érintett áruházak közül a legnagyobbak viszont nem menekültek meg az adóhatósági ellenőrzéstől. Az országgyűlés ugyanis még ma megkezdi egy olyan törvénycsomag tárgyalását, amely a 60 milliárd forintál nagyobb bevéltellel rendelkező áruházak esetében – a jogelőd nélküli cégek első négy évének kivételével – két évig lehetővé teszi a NAV vizsgálódását.

A kormánypárti képviselők ezután leszavazták, hogy az Országgyűlés döntsön az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról. Az erről szóló javaslatot a jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Staudt Gábor adta be. Hasonlóképpen nem ment át a kétharmad szűrőjén az LMP-sek javaslata a migráció kezeléséről és az ügynökakták nyilvánosságáról.

Hírdetés

Megszavazták

Kihirdették azt a megállapodást, amelyet az Egyesült Államok Indiana állama kötött a magyar kormánnyal, és amely elvi támogatást biztosít a Notre Dame egyetem magyarországi működéséhez. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján négy ország hét felsőoktatási intézményének kell hasonló támogatást szereznie. Kína, Thaiföld és Malajzia esetében egy-egy intézmény érintett, míg az Egyesült Államokból négy. A McDaniel College tavaly megkapta a támogatást, így a Notre Dame mellett azt még a Boston Universitynek és a Central European Universitynek (CEU) kell megszereznie, ha folytatni akarja magyarországi működését.

Nem bővítették a Magyarországon honos népcsoportok körét, a parlament a székelyeket és az orosz közösséget sem vette fel e népcsoportok közé.

A Fidesz-KDNP-s képviselők utólag áldásukat adták arra is, hogy Kövér László házelnök a minap négy LMP-s és egy független képviselőt kizárt az október 15-ei ülésnapról.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »