Energiatakarékos díszkivilágításban a lévai vár

Advent első vasárnapján Léván nem csupán az adventi koszorúk első gyertyáit gyújtották meg, a lévai várrom is csodás díszkivilágítást kapott. A Lévai Városszépítő Egylet kezdeményezésére megyei forrásokból a GREP Slovakia cég kivitelezésében valósult meg a történelmi épület megvilágítása.

„A Lévai Városszépítő Egylet már régebben kezdeményezte a díszkivilágítást, ezzel is emelve a történelmi épület fényét” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Wirth Jenő, a GREP Slovakia ügyvezetője, a  Reviczky Társulás elnöke. Mivel a lévai vár épületeiben található a Nyitra megyei fenntartású Barsi Múzeum, így a beruházás megyei támogatásból valósult meg.

A Lévai Városszépítő Egylet Roderik Baltazár építészmérnök tervei alapján készítette el a dokumentációt. Műemlékvédelem alatt álló épületként nem volt egyszerű a megfelelő projektdokumentáció elkészítése sem.

„A világ legjobb technológiáját alkalmaztuk, speciális energiatakarékos reflektorokat használtunk – emelte ki Wirth Jenő. A citadellától a városba vezető főútról, belülről a várudvar területéről, illetve a vár tövében lévő Hviezdoslav utca oldaláról világítják meg. A munkálatokat november utolsó hetében végezték el.

Hírdetés

A tíz speciális reflektor közül hat szimmetrikus, ezeket oszlopokon helyezték el, a várromot belülről speciális acéloszlopokra felszerelt négy aszimmetrikus égőtesttel világították meg, ezzel emelve ki az épület sejtelmességét – magyarázta a GREP Slovakia ügyvezetője. Mint hozzátette: a városvezetés várhatóan bővíti a reflektorok számát.

A jelentős történelmi múlttal rendelkező várromot ugyan korábban is megvilágította két reflektor, ám ezek nem voltak energiatakarékosak.

A Lévai Városszépítő Egylet nagy múltra visszatekintő civil szervezet, a közelmúltban a Léva határában található Koháry-emlékművet újították fel, valamint a város központi parkjában pályázati forrásból megszépítettek egy pihenőhelyet.

Az egyesületnek tagja a Reviczky Társulás is. Mindkét szervezet céljai között szerepel Léva történelmi nevezetességeinek, emlékhelyeinek felújítása, őseink örökségének méltó megőrzése.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »