Énekes hattyú – új madárfaj költ a Felvidéken

A hétvégén megtartott Ipoly-nap, az Ipoly mente természetrajzi, kulturális és társadalmi értékeit felölelő szakmai nap alkalmával Selmeczi Kovács Ádám a Börzsöny madárvilágáról tartott előadást, melynek keretében a ritka madárfajokat mutatta be. E fajok között szólt az énekes, más néven sárgaorrú hattyúról. Az első ilyen hattyúpár idén tavasszal költött Szlovákia területén.

„Az énekes hattyú Finnország nemzeti madara. A kétezres évek elején történt egy állománynövekedés, s az északi faj fokozatosan megjelent Nyugat-Európa egyes államaiban. 2005-ben figyeltünk meg az első fészkelését Magyarország területén” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Selmeczi Kovács Ádám ornitológus, az Ipoly-Duna Nemzeti Park munkatársa. Mint elmondta,

– folytatta a szakember.

Az évek során minden tavasszal visszatértek a költőhelyükre. Az Ipoly mentén elsőként fészkelt párt a szakemberek meggyűrűzték, így az eltelt évek során folyamatosan tudták figyelni vonulásukat és a fészekrakásukat is.  A fiókákat nevelő hattyúk eddig csupán az Ipoly magyarországi oldalán telepedtek le, itt találták meg a kedvező életterüket. A tájainkon ritka madárfajból 2018-ban két párt figyeltek meg a folyó menti mocsarakban.

Hírdetés

Idén tavasszal viszont egy pár sem érkezett vissza Magyarországra. „Februárban és márciusban nagyon száraz időszak volt a területen, ezért az Ipoly menti mocsarakban nem látszott esély a hattyúk megtelepedésére” – magyarázta Selmeczi Kovács Ádám.

Határokat nem ismerve megfelelő élőhelyet és nyugalmat leltek a tározótavon – tette hozzá. A fiatalabb hattyúpárról a mai napig nincs adatuk a magyar szakembereknek.

Az énekes hattyú különleges és érdekes madár.

A tájainkon közismert bütykös hattyútól abban különbözik, hogy míg a bütykös hattyúnak piros, addig az énekes hattyúnak sárga színű a csőrén lévő viaszhártya. Továbbá a bütykös hattyú nyaka kecsesen C alakban hajlik, míg az énekes hattyú nyaka egyenes és nagyobb termetű is. Még nemesebb külsejű ez a védett madár – egészítette ki a szakember.

Az énekes hattyúk a téli időszakot Lengyelországban, illetve Európa északibb részén töltik. E telelési irány szempontjából is különleges a madárfaj.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »