„Én is egy mókus vagyok, akinek elveszik az életterét”

„Én is egy mókus vagyok, akinek elveszik az életterét”

Akadt, aki a Városliget Zrt.-t is megszüntetné, illetve úgy vélte, nem feltétlenül kell elbontani a romos épületeket a parkban, inkább fel kellene újítani azokat. Videó a fakivágások és a beépítés ellen demonstrálókról.

Bár korábban a Városliget Zrt. azt állította, hogy nem terveznek több új, egészséges fa kivágásába kezdeni a Kertemnél, úgy tűnik, a patthelyzet változatlan. „ligetvédők” maroknyi csoportja vert sátrat a volt Hungexpo-épületeknél, és váltott műszakban őrzik a civilek a ligetbéli fákat. Csütörtöki ott jártunkkor is néhány tucatnyian őrizték a területet, és szavaik alapján elszántnak tűntek, mint többen is elmondták, várják az utánpótlást, és elképzelhetőnek tartják, hogy jóval többen is érkezzenek a helyszínre.

Múlt héten több tiltakozó politikussal (LMP-sek és PM-esek mellett a volt környezetvédelmi államtitkár, a fideszes Illés Zoltán sem ért egyet a fakivágásokkal), illetve a Városliget Zrt.-vel is beszéltünk, és bár utóbbi közlése szerint megegyezne a tiltakozókkal, láthatólag a demonstrálók üres frázisoknak tekintik ígéreteiket. Felvetéseinkre, hogy a cég nem vágna már ki több egészséges fát, csak átültetnének, és hogy állításuk szerint növelnék is a zöldfelületet, az volt a visszatérő válasz: ez csak demagógia, álca, és valójában lehetetlen úgy építkezni, hogy ne kelljen még több fát kivágni. Az sem hatotta meg őket, hogy csak a mostani épületek helyére emelnének újakat: többen úgy vélték, inkább a már meglévőket kellene felújítani, és nincs szükség új intézményekre, Magyar Zene Házára, de még a tömegével érkező turisták is zavarnák szerintük a helybélieket. Volt olyan tiltakozó, aki az MNO-nak arról beszélt: ő a fő célnak a Városliget Zrt. megszüntetését tekinti. A mélygarázsoknak sem örülnének: elmondták, ezzel csak még több fa gyökerét szakítanák ki.

Két hete folyamatosan kinn van

Elszántságban, úgy tűnik, nincs hiány: egy fiatal tüntetőtől, Szabó Dórától megtudtuk, hogy számára például ez volt a tizenharmadik éjszaka, amit zsinórban kinn töltött. „Azt foglaltuk bele a ligetvédők alkotmányába, hogy társadalmi egyeztetés előzzön meg bármilyen ilyen nagy volumenű változtatást” – mondta. Szerinte a helyiek elleneznék az építkezéseket, mert nem akar senki kutyát sétáltatni „harmincméteres betonépületek mellett”.

Ez egy gyalázat, én is egy mókus vagyok, akinek elveszik az életterét – fejtette ki az MNO-nak egy másik protestáló, Kutyina Olga. Ő úgy vélte, eleve épületeket sem kellett volna emelni, de ha már ott vannak, akkor pedig elbontani nem kell őket gondolkodás nélkül.

A készültség pedig folyamatos: Szabó Dóra szerint kedd este értesültek róla, hogy lehet, az Olof Palme Ház előtti száz év körüli fát is kivágnák. Rögtön riadóztatták egymást, és még független vizsgálatot terveznek.

Baán: Ott tartózkodni is balesetveszélyes

A héten Baán László kormánybiztos beszélt a Mandinernek a Liget Budapest projektről, illetve az az ellen tiltakozókról. Ő úgy vélte, amit a „nagyjából ötven-száz demonstráló tesz, súlyos tévedésből fakad”, és a tiltakozás közben önkényesen hágnak át jogszabályokat. Kérdeztünk egyébként tiltakozókat is arról, a területen való folyamatos tartózkodásukat nem tartják-e problémásnak, de azt válaszolták: csak így tudják megakadályozni a még problémásabb fakivágásokat és építkezéseket. Baán szerint ugyanakkor balesetveszélyes is ez az egész, mivel két-három fa félig kivágva áll, bármikor ledőlhet, és még a Hungexpo romos épületei is balesetveszélyesek.

A kormánybiztos újfent megvédte a projektet: szerinte ez már rég nem elsősorban a Szépművészetiről és a múzeumokról szól, „ez ma Európa egyik legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése, amely léptékében a millenniumi időket idézi”. Hozzátette: a maga idejében a Lánchíd és az Országház is hatalmas ellenkezést váltott ki.

Petíciók a Liget Budapest projekt ellen és mellett

Korábban többször is kiálltak a fák kivágása és az építkezésekkel szemben: a Városliget védelmében írt alá nyilatkozatot Szörényi Levente, Bródy János, Térey János és Ungváry Krisztián is. A tiltakozók is beszéltek nekünk arról, hogy voltak kinn náluk írók, költők, többek közt Kukorelly Endre, jelenlétükkel is támogatva a demonstrációt. De a Liget Budapest projektet támogató petíció is született: a Mandineren volt olvasható, hogy ezt aláírta Lakatos Márk, György Péter, Vidnyánszky Attila, Rockenbauer Zoltán és Vitézy Dávid is. Az LMP-közeli Reflektor viszont ezt követően arról cikkezett: az aláírók zöme anyagilag is érdekelt az építkezésekben. Eközben Palugyai István képében akadt, aki azzal kereste meg a 444-et: az ő neve szerepelt a támogatói listán, pedig nem is volt közöttük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »