EMSZ: stratégiai hiba a magyar kormány részéről az RMDSZ támogatása

EMSZ: stratégiai hiba a magyar kormány részéről az RMDSZ támogatása

Stratégiai hibának nevezte Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke egy pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, hogy a magyarországi nemzetpolitika az RMDSZ-t támogatja a romániai helyhatósági választásokon.
Mint ismeretes, az elmúlt időszakban a magyar kormány több tagja az RMDSZ mellett foglalt állást, Szijjártó Péter külügyminiszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes után a Krónikának adott interjúban Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is elmondta: az RMDSZ-t támogatják, az RMDSZ jelöltjeire kell szavazni.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke kifejtette: az RMDSZ komoly gondokkal küzd, a parlamenti választásokon komoly kihívást jelent számára az 5 százalékos bejutási küszöb elérése.  Az Európai Parlamenti választásokon sem válogattak az eszközökben, a román pártokkal való együttműködve szereztek a Kárpátokon túl 25 ezer szavazatot, ezúttal a budapesti nemzetpolitika képviselőit hívták segítségül.

„Ez jól mutatja az RMDSZ szorongatott helyzetét, az anyaország pedig mindig segít, ha a határon túli magyarok erre kérik” – összegzett Csomortányi István.

Hírdetés

– szögezte le Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt alapító, jelenleg ügyvezető elnöke. Rámutatott, ez egy régi elvi vita, de szegénységi bizonyítvány lenne, ha az erdélyi magyar közösség nem tudna „több sort kiállítani” a politikában.

Stratégiai tévedés, felületesség, ha Budapestről úgy látszik, hogy az erdélyi magyar közösség nem engedhet meg magának két pártot, tette hozzá a politikus.

Rámutatott, az EMNP politikusai világos játékszabályok szerint mindig odafigyeltek, ha a verseny veszélybe sodorta a magyar esélyeket, akkor engedtek.

Meglátása szerint a két erdélyi párt kiegészíti egymást, hiszen az RMDSZ-nek a bukaresti jelenlét a fontos, míg az EMSZ az önkormányzatokat tartja prioritásnak. Szerinte a helyhatósági választások után kialakul az erdélyi magyar politikában az egyensúly, stratégiai hiba ebbe a szervesen kialakuló, kényes egyensúlyba felülről belenyúlni, bár ennek a jogát nem vitatják el.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »