EMNP: az RMDSZ félrevezette a magyar nemzetpolitika szereplőit

EMNP: az RMDSZ félrevezette a magyar nemzetpolitika szereplőit

Sajtótájékoztatót tartott Sepsiszentgyörgyön Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottságának tagja.

– kezdte tájékoztatóját a Néppárt elnöke.

Csomortányi István elmondta: az EMSZ jelöltjein kívül jónéhány településen független jelöltekkel is sikerült megállapodniuk, lehetővé téve azt, hogy a másik magyar pártból kiábrándult jelölteknek ne kelljen román pártok színeiben elindulniuk. A választási kampányról a pártelnök elmondta: az EMSZ általánosan jellemző célja, hogy jelöltjeik – konstruktív módon – a jövőbeli feladatokról és elképzeléseikről beszéljenek, hiszen a választók minden helyszínen tisztában vannak azzal, hogy a települések eddigi vezetői hogyan végezték munkájukat.

Demokráciadeficit és ingyen munka

– mondta Csomortányi István.

Az önkormányzatok lesznek az erdélyi magyarok védőbástyái

Hírdetés

Az erdélyi magyar–magyar párbeszéd kapcsán a Néppárt elnöke kifejtette: az elmúlt két évben folyamatosan szorgalmazták, hogy jöjjön létre az erdélyi magyar politikai szervezetek között – az akkor még – mind a négy választásra szóló megállapodás, ám ez – a nemzeti erők hibáján kívül – nem valósult meg.

– mutatott rá Csomortányi. A pártelnök hozzátette: egy megfelelő magyar–magyar választási együttműködés maximalizálhatta volna az önkormányzati jelenlétet.

– jelentette ki Csomortányi István. A politikus hozzátette: míg az EMSZ példás módon munkába tudta szólítani támogatóit és jelöltjeit, addig az RMDSZ-t láthatóan komoly problémák sújtják.

– mondta Csomortányi.

Toró T. Tibor: „Stratégiai hiba a magyar nemzetpolitika viszonyulása az önkormányzati választásokhoz”

Ehhez kapcsolódva Toró T. Tibor elmondta: komoly stratégiai hibának tartja azt, ahogyan a magyar nemzetpolitika – vélhetőleg az RMDSZ lobbiereje miatt, tévedésből – a jelenlegi önkormányzati választásokhoz viszonyul.

– mondta Toró T. Tibor.

A politikus végezetül hozzátette: az Erdélyi Magyar Szövetséggel a kétpólusú erdélyi magyar politikai rendszert teremtették meg, s míg az RMDSZ a bukaresti képviseletre helyezi a nagyobb hangsúlyt, addig az EMSZ az önkormányzati munkára.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »