EMNP: akadályozta a MOGYE-ért zajló aláírásgyűjtést a szatmári városháza

EMNP: akadályozta a MOGYE-ért zajló aláírásgyűjtést a szatmári városháza

Felháborítónak tartja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szatmári szervezete, hogy a megyeszékhely polgármesteri hivatala politikai kérdésként kezeli a marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés ügyét, s emiatt megpróbálta megakadályozni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) megmentése érdekében indított petíció népszerűsítését az elmúlt hétvégi városnapokon.
A néppárt helyi szervezete a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy aktivistái a városünnep keretében is gyűjtötték az aláírásokat annak érdekében, hogy a magyar nyelvű orvosképzés ne kerüljön veszélybe.

Amint válaszukban írták, a városnapok egy szigorúan kulturális-szórakoztató jellegű esemény, melynek keretében politikai pártok és szervezetek rendezvényei nem engedélyezhetők” – részletezik a közleményben. Ezt követően a tömegben sétálva gyűjtöttük az aláírásokat, pártjelvények használatát mellőzve, mindössze az aktivisták pólóin szerepelt az „Írd alá!”, illetve az „Önálló magyar orvosi- és gyógyszerészeti egyetemet!” felirat. Ekkor Kiszner Csabát, a néppárt Szatmár megyei elnökét a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó városi rendőrség munkatársai hivatalosan felszólították, hogy hagyja abba az aláírásgyűjtést.

Az EMNP leszögezi: tovább folytatja az aláírásgyűjtést, és arra kér mindenkit politikai nézeteitől függetlenül, hogy csatlakozzék, és írja alá a petíciót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »