Emmi: marad az iskolaőr program

Emmi: marad az iskolaőr program

Az indulás óta 480 esetben kellett intézkedniük iskolaőröknek, testi kényszert 47-szer alkalmaztak, bilincset háromszor, rendőrbotot pedig egy alkalommal.

Mint ismeretes, az iskolaőri rendszert a diákok közötti és a tanárok elleni agresszió visszaszorítására hozták létre. 2020 szeptembere óta összesen 480 esetben kellett intézkedniük iskolaőröknek, testi kényszert 47-szer alkalmaztak, bilincset háromszor, rendőrbotot pedig egy alkalommal – írta meg a Népszava. Hatáskörüket túllépő iskolaőrök is akadtak, négy büntetőeljárás indult ilyen okból. Jelenleg közel 500 képzett iskolaőr lát el szolgálatot az országban. Az iskolaőrök a rendőrség kötelékébe tartoznak.

Hírdetés

A Pedagógusok Szakszervezete úgy tapasztalja, hogy az alapproblémák ugyanúgy megvannak, mint korábban, csak sok esetben az iskolán kívül robbannak a feszültségek. „Nyitott marad az, hogy szociális problémákat nem tud az iskola megoldani, és nem tudja megoldani a tanulási nehézségekből eredő agressziót és indulatot. Ezek a kérdések megoldatlanok maradnak továbbra is” – vélekedett az ATV-nek Szabó Zsuzsa, PSZ elnöke.

Mravcsik Sándor, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium igazgatója ugyanakkor arról beszélt a csatornának, hogy „nagy mértékben javult a helyzet, mert szünetben a gyerekek között vannak az iskolaőrök, és ezáltal megakadályozzák a köztük kialakuló konfliktusokat”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a program egyértelműen bevált és az új kormány felállása után is folytatódik. A csatorna kérdéseire a tárca azt is közölte, hogy nemzetközi viszonylatban nem kiemelkedő idehaza az iskolai szóbeli vagy fizikai agresszió szintje.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »