EMMI: Brüsszel bosszút áll a kötelezettségszegési eljárással

A mai napon nyilvánosságra hozott kötelezettségszegési eljárás nem más, mint bosszú Brüsszel részéről, amiért Magyarország egyértelművé tette, hogy felzárkózási forrásokat nem akar átcsoportosítani migrációs feladatokra. Brüsszel ugyanis tavaly ősszel azzal a kéréssel fordult az uniós országokhoz, köztük Magyarországhoz, hogy a felzárkózási forrásokat a bevándorlók integrációjára fordítsa, a magyar kormány azonban ennek ellent mondott és a rászoruló gyerekek felzárkózására fordítja a forrásokat.  

Az eljárás megindításának előkészítése során figyelmen kívül hagyták a magas szintű találkozókon bemutatott magyar válaszokat. Brüsszel érezhetően azért akarja büntetni hazánkat, mert nem támogatjuk, hogy bevándorlókat telepítsenek Magyarországra. Az Európában jelentkező bevándorlási hullámtól nem csökkentek Magyarország felzárkózási és roma integrációs feladatai, ezért nem tudtuk támogatni az EU tisztségviselőinek javaslatait a felzárkózási források migrációs célra történő átcsoportosításáról. Az Európai Unió a bevándorlók miatt a Magyarországon élő legelesettebb társadalmi réteget akarja sújtani.

Az eljárás megindítása azért is meglepő, mert a korábbi uniós vezetés idején – még a kritikusok – is elismerően szóltak Magyarország felzárkózás-ügyben tett intézkedéseiről.

Magyarországon évtizedek óta megoldásra váró feladat a hátrányos helyzetű térségekben a minőségi oktatáshoz való jobb hozzáférés biztosítása. Az ezzel kapcsolatos munkát ezután is folytatjuk, ebben nem rendített meg a brüsszeli bizottság közleménye.

A magyar kormány a felzárkózási és oktatási programokban 2010 óta megteremtette a támogatási láncot a születéstől az egyetemi évekig. 2012-ben megtörtént az uniós források segítségével kifejlesztett Biztos Kezdet Gyerekházak rendszerbe illesztése, a Gyerekházak működtetéséhez a központi költségvetés járul hozzá. Jelenleg a három éven aluliak számára országszerte 112 Biztos Kezdet Gyerekház működik. 2015-től kötelező az óvodába járás, ahol a napi többszöri étkeztetés ingyenes, így jelentősen javul a rászoruló gyerekek helyzete. Az általános- és középiskolákban mintegy 14 ezer gyermek kap ösztöndíjat, a felsőoktatásban pedig közel 250 tanuló vesz részt a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat programjaiban.

Az európai migrációs alaphoz ősszel benyújtott sürgősségi pályázatunkat, mely a hazánkba érkező kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére szolgáló férőhelyek bővítését célozta, kétmondatos indokolással utasította el az unió.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »