Emléktöredékek Kassán

Emléktöredékek Kassán

Emléktöredékek címmel megnyílt Megyeri-Horváth Gábor békéscsabai festőművész kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Megyeri-Horváth Gábor is szerepelt azon pályázók között, akik jelentkeztek az aradi vértanúk portréinak megfestésére, melyek aztán Margonyán találtak otthonra. A Rovás úgy döntött, hogy 2022-ben kiállítási alkalmat biztosít azon kiváló alkotók számára, akik nem kerültek be a nyertes pályázók közé. Így kerültek Kassára Megyeri-Horváth Gábor alkotásai is.

Megyeri-Horváth Gábor Szegeden született, majd a Budapesti Képzőművészeti Egyetem elvégzése után visszaköltözött gyermekkora színhelyére, Békéscsabára, azóta is ott él, tanít és alkot. Egyik alapító tagja a Sensaria Társaságnak, amely a Magyar Képzőművészeti Egyetem különböző évfolyamainak festő hallgatóiból, ma már végzett alkotókból szerveződött. Az ő művészetét is nagyban jellemzi és meghatározza a csoportban megfogalmazott magatartás.

Hírdetés

A kiállítást Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, Megyeri-Horváth Gábor motívumai között kiemelten és újraértelmezett formában megjelenik a család, ami nála egy mély érzelmekkel átszőtt rendszer. A témát dokumentatív, szociografikus megjelenítési formában tárja a közönség elé. A téma kivitelezésére jellemző a takarékos, monokróm színhasználat, valamint a sajátos komponálás, illetve a különös nézőpontválasztás. „A család, a borbélyműhely, a disznóvágás, az összetartozás vagy a szeretet motívuma mind kimeríthetetlen hátországát adják Megyeri-Horváth Gábor festészetének. Valójában a családtörténeten keresztül belelátunk a történelmi idő által lerakott kultúrrétegekbe, amelyekből rekonstruálhatóvá válnak eltűnt korok értékei” – fogalmazott.

A kiállítás a hétköznapi emberi viszonylatok ciklusa, amelyben életképeket, családjeleneteket, portrékat, eseményeket láthat a közönség. „Megyeri-Horváth Gábor festészetében nem csupán az a figyelemre méltó, hogy magas szakmai minőséget teremt, még inkább az, hogy mesterségbeli tudásával és felkészültségével folytatja az európai, benne a magyar, festészeti hagyomány dialógusát” – mondta Kovács Ágnes.

A tárlat 2022. július 26-ig tekinthető meg a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában, Kassán, az Erzsébet utca 42. szám alatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »