Emléktáblát kapott Bella István

Emléktáblát kapott Bella István

Sárkeresztúron, a Kossuth-díjas költő gyermekkorának helyszínén zárult tegnap a Bella István-emlékév. A költőnek domborműves emléktáblát avattak egykori háza falán, Kontur István szobrászművész alkotását. Az épületben már korábban berendezték a költő emlékházát, ahol személyes tárgyakat, könyveket, fotókat, bútorokat gyűjtöttek össze. Az emlékévben a házat is felújították.

Bella István Fotó: Tóth István Csaba / MTI

A Bella István-emlékévet önkormányzatok és civil szervezetek hirdették meg tavaly augusztusban, a költő születésének 75. évfordulóján. Székesfehérvár és Sárkeresztúr önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság vett benne részt. Tartottak rendhagyó irodalomórákat, előadásokat, versmondó versenyt műveiből, és rajzpályázatot is hirdettek a tíz éve elhunyt költő emlékére.

Bella István 1940. augusztus 7-én született Székesfehérváron, de gyermekkorának színtere a Fejér megyei Sárkeresztúr. Tizennégy éves volt, amikor Hazafelé című verse megjelent a Fejér megyei napilapban. Középiskolai tanulmányait a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban, az egyetemet Budapesten végezte. A Hetek költőcsoporthoz tartozott, amelynek rajta kívül Ágh István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon volt a tagja. Első kötete 1966-ban jelent meg Szaggatott világ címmel. Élete során több mint húsz verseskötetet adott ki.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke úgy emlékezett Bella Istvánra, mint a XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb alakjára, aki a budapesti egyetemi és irodalmi élet meghatározó lírikusa és szervezője volt. A Hetek csoport költőin kívül barátság fűzte Pilinszky Jánoshoz, Lázár Ervinhez, Tóth Bálinthoz, Kiss Benedekhez és Utassy Józsefhez. „Úgy volt modern és örök, kísérletező kedvű nyelvművész, hogy nem árulta el a hagyományokat sem” – méltatta őt Szentmártoni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »