Emlékhelyet avatnak a csíki világháborús hősöknek

Emlékművet állítottak a csíkszeredai világháborús hősöknek a Millenniumi templom és a Szent Kereszt-plébániatemplom között – számol be Kömény Kamilla a kronika.ro-n. Az új megyeszékhelyi emlékművet várhatóan az októberi Millenniumi templombúcsú előtt leplezik le.

Darvas-Kozma József ötletgazda, a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség plébánosa a Krónika érdeklődésére elmondta, a kőfaragó május végére ígérte az obeliszk felállítását, de a munkálatokat késleltette a kedvezőtlen időjárás, s mivel nem tudták a megfelelő anyagot a kőbányából kitermelni, ezért halasztani kellett a kivitelezést. „Mostanra az emlékmű a helyére került, s már csak a környezetét kell rendbe tegyük, ahogyan Bogos Ernő terveiben szerepel” – mondta Darvas.

A terv szerint sétányt alakítanak ki, illetve padokat helyeznek az emlékmű köré. A lelkipásztor kiemelte: most az a legfontosabb, hogy az első világháború centenáriumi évében készüljön el az emlékmű, és a város lakóinak legyen hol leróni kegyeletüket hőseik előtt. Az emlékműre egy plakett is kerül, melyen az első és második világháborúban elesett csíkszeredai katonák nevét tüntetik fel, vallástól, nemzetiségtől függetlenül, illetve azok születési és elhalálozási éveit. Továbbá szerepel az obeliszken az „Emlékezzetek és harcoljatok azért, amiért életünket áldoztuk!” idézet is, amely mintegy bátorítás a jelenkor emberének, hogy merjen harcolni hazájáért, családjáért – fogalmazott az ötletgazda.

Darvas-Kozma József különböző forrásokból 104 világháborús hős nevét gyűjtötte össze. Keddi beszélgetésünk alkalmával elárulta azt is, hogy a Lengyelországban tett zarándoklata során felkereste az első világháborús emlékhelyeket, temetőket, illetve ahol tehették, tábori misét is tartottak. Emlékeztetett, már a Millenniumi templom tervezésekor felmerült az emlékhely kialakítása. Először 2014-ben szerették volna felavatni az emlékművet, de anyagi források hiánya, illetve a pályáztatás elhúzódása miatt a kivitelezést halasztani kellett. A nemrég felállított emlékművet Pap Emil kézdiszentkereszti kőfaragó­mester készítette Bogos Ernő csíkszeredai építész tervei alapján. A homokkőből készült emlékmű négy és fél méter magas – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »