Emlékhelyeink: Malonya – Ambrózy-Migazzi István mellszobra

Emlékhelyeink: Malonya – Ambrózy-Migazzi István mellszobra

Emlékhelyeink rovatban ezúttal Malonyára látogatunk, Ambrózy Migazzi István egykori birtokára.

Az Aranyosmaróthoz közeli Malonyán található Közép-Európa egyik legnagyobb botanikus kertje. 1892-ben ugyanis itt alapította meg Ambrózy-Migazzi István azt az arborétumot, mely ma 67 hektárnyi területen mintegy 2300 növényfajnak ad otthont.

Ambrózy István már ismert botanikus volt, amikor feleségül vette Migazzi Antóniát (később felesége nevét is fölvette), akinek malonyai birtokán, a falun kívül kastélyt építtetett és körülötte botanikus kertet létesített. A kastélyban ma a Szlovák Tudományos Akadémia dendrológiai (faismerettan) intézete működik. A kert gondozásában Misák József híres cseh kertész is közreműködött. 

Hírdetés

Csehszlovákia megalakulása után Ambrózy-Migazzi István elhagyta Malonyát, bár az arborétumban folyó munkát továbbra is figyelemmel kísérte. Magyarországon ekkor hozta létre a Vas megyei Kám mellett a Jeli arborétumot.

A kastély mellett látható mellszobrát Milan Struhárik szobrászművész készítette. A mellszobor egy magas posztamensen áll, mellette egy hosszabb alacsony falon olvasható a neve.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/19-es számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »