Emlékezzünk Ratkó Józsefre! (videóval)

Emlékezzünk Ratkó Józsefre! (videóval)

Ratkó József 1936. augusztus 9-én született Budapesten. Iskoláit Pesterzsébeten kezdte, majd vidéken lelencgyerekként folytatta.

Fotó: wikipedia

Élt Vámosmikolán, Sándorfalván, Budaörsön, Miskolcon, Parasznyán, Erdőbényén, Hajdúhadházon, Tiszadobon, Nyíregyházán. Dolgozott állami gazdaságban, borpincészetben, illetve segédmunkásként az Építéstudományi Intézetben. A Szegedi tudományegyetemen magyar-olasz szakon tanult. 1955-től közölték a folyóiratok a verseit. Első verseskötetének címe: Félelem nélkül.

Önéletrajza 1966-ban jelent meg. Nyíregyházán újságíróként dolgozott, majd a nagykállói Krúdy Gyula Járási Könyvtár igazgatója lett. Az ének megmarad (Hetek) versantológia költői közösségéhez tartozott. Segítsd a királyt című színpadi művét, verses drámáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mutatta be 1985-ben. Rövid betegség után 1989-ben hunyt el Debrecenben.

Vezérmotívuma a hűség, közösség, felelősség. Előbb a helyét kereső ember szorongása, majd a közösségi eszmények és a valóság ellentéte jutott kifejeződésre verseiben. Az átkosban a hatalom soha nem ölelte a keblére Ratkó Józsefet sem. A rendszerváltozást már nem érhette meg.

1993-ban díjat alapítottak emlékére. 2014-ben a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Nagykállóban felavattak a szobrát, Kő Pál szobrászművész alkotását.

A Rákosi (Rosenfeld) korszak hírhedt népjóléti minisztere, Ratkó Anna a nagynénje volt, akinek nevét viselik a mostanában nyugdíjba készülők (Ratkó gyerekek). Nagynénjét gyilkos gúnnyal megírt versében figurázta ki: „Ha szidnák, bárki ellenére / Foggal, körömmel védeném én. / Ne firtasd, egyszerű a titka / – megsúgom, de köztünk maradjon – : / hat elemit járt összevissza / nagynéném, a miniszter asszony.

Zsoltár anyámnak című megzenésített verse Vikidál Gyula előadásában: 

Békéscsaba, 2016. augusztus 10.

Összeállította: Forgó Irén 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »