Emlékeznek még a gyöngyöspatai cigány terrorra? Strassburg egy "roma nőnek" adott igazat, mert állítólag beszóltak neki a gonosz magyarok

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának öttagú tanácsa kedden elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot, mert megítélése szerint a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy "feltehetően rasszista indíttatású" fenyegetést. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

A strassburgi székhelyű törvényszék áprilisban első fokon már helyt adott egy "roma származású nő" panaszának, és 4000 euró kártérítést, valamint 3717 euró perköltséget ítélt meg az ügyben, amely ellen a magyar állam fellebbezést nyújtott be.

A felperest állítása szerint négy férfi a saját udvara előtt inzultálta 2011 tavaszán Gyöngyöspatán.

Akkori híradások szerint a férfiak egyike azt ordította a fiatal nőnek, hogy “takarodjon be a házba”, majd baltával és ostorral a kezében megindult feléje, miközben "gyalázkodott, és életveszélyesen megfenyegette".

Ez akkoriban történt (állítólag, tehát a cigányasszony és a zsidó sajtó szerint), amikor hazafias szervezetek vonultak fel a Heves megyei Gyöngyöspata cigánysorán a helyi magyar lakosság védelmében. A településen nagy erőkkel volt jelen a rendőrség is.

Az ügyben a cigányasszony feljelentést tett "közösség tagja elleni erőszak" címén, a magyar hatóságok azonban egy évvel később megszüntették az eljárást.

Az EJEB áprilisi ítéletében kimondta, hogy az ügyben nem folytattak le megfelelően alapos nyomozást a magyar hatóságok, és ezzel Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról szóló cikkét.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »