Emlékezés és cselekvés a mohácsi csata évfordulóján

Emlékezés és cselekvés a mohácsi csata évfordulóján

Az emlékezés mellett a cselekvés fontosságát hangsúlyozta a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából vasárnap tartott ünnepségen.

mohsolt5_bSoltész Miklós koszorút helyez el II. Lajos király szobránál

Soltész Miklós Mohácson több száz ember előtt azt mondta: önzés, rövidlátás, árulás és „cselekvőképtelen európai vezetők” miatt kellett 490 évvel ezelőtt elpusztulnia mintegy 15 ezer magyarnak, és miattuk vonulhatott be 1526 szeptemberében Budára a török.

Az államtitkár az azt megelőző török terjeszkedés fordulópontjára, Konstantinápoly elestére térve kijelentette: Európa egyik fele nem figyelt a másik segélykiáltására, a törökkel szövetkező I. Ferenc francia király pedig árulást követett el, hogy hatalma helyreálljon, gyarapodjon. „Nem hasonló időket élünk ma is?” – tette fel a kérdést a migrációs válságra utalva.

Soltész Miklós szerint a nyugati hatalmak gazdasági törekvései, „demokrácia- és fegyverexportja” az oka „a mostani szörnyű időszaknak”, a népvándorlás, a migráció ennek már csak súlyos következménye. Úgy fogalmazott: „Ha tiszteljük az áldozatokat, (.) ha a haza megmentéséért vállalt haláluk fontos számunkra, akkor az emlékezés mellett cselekednünk is kell.”

Hozzátette: miközben tiszteletben tartjuk mások kultúráját, vallási törekvéseit, „meg kell erősítenünk kereszténységünket”, és össze kell fogni Kelet-Közép-Európa nemzeteivel. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország jogosan várja el határai tiszteletben tartását, és a határokat meg is védi, ha szükséges. Soltész Miklós szerint szolidárisnak kell lenni a beteg, elesett migránsokkal, de „nem lehetünk szolidárisak azokkal, akik kopogtatás helyett berúgják otthonaink ajtajait, fenyegetik nemzeteinket, törvényeinket, hitünket semmibe veszik”.  


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »