Emelné a minimális nyugdíjat az SNS

Emelné a minimális nyugdíjat az SNS

Az SNS támogatja a Smer-SD-nek azt a javaslatát, amely szerint az átlagbér 60 százalékában állapítanák meg a minimálbért, de elvárja, hogy a Smert-SD támogassa a minimális nyugdíj kiszámításának megváltoztatására tett javaslatukat, amelynek értelmében a legalacsonyabb nyugdíj összegét szintén az átlagbérhez igazítanák. Tibor Bernaťák, az SNS képviselői klubjának elnöke szerdán (augusztus 21.) kijelentette, hogy a minimálnyugdíj összegét újból ki kell számítani, úgy, hogy az az átlagkereset összegéhez igazodjon.

„Azt javasoltuk, hogy a minimális nyugdíjat az átlagkereset 30-35 százalékának megfelelő összegben állapítsuk meg” – mondta Bernaťák, és hozzátette, a nyugdíjasok megérdemlik, hogy méltó életet élhessenek. 

Hírdetés

A javaslatról mielőbb tárgyalni akar az SNS a kolalíciós partnerekkel. Mivel a Smer-SD már előállt a javaslatával, az SNS is fontolgatja, hogy péntekig (augusztus 23.) leadja a minimális nyugdíjról szóló törvényjavaslatot a parlamenti nyilvántartóban. „Ha ez mégsem sikerül, a parlament legközelebbi ülésén terjesztjük elő a javaslatot“ – mondta Bernaťák. 

A Smer-SD a minimálbér automatikus emelését javasolta, a törvényjavaslat életbe lépése után a minimálbér a mindenkori átlagbér 60 százaléka lenne. A törvény januárban lépne életbe, és először 2021-ben számítanák ki az új szabály szerint a minimálbér összegét. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »