Emelkedtek az ipari termelői árak

Emelkedtek az ipari termelői árak

Februárban az ipari termelői árak összességében 3,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit a januári 3,3 százalékos emelkedés után. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,7, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 4 százalékkal nőttek az előző év februárjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Februárban az ipar belföldi értékesítési árai 3,5 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3,9, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,9 százalékkal nőttek az árak az előző év februárjához képest – derült ki a KSH gyorstájékoztatójából.

Hírdetés

Az ipari exportértékesítés árai 4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóiparban 4,1, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 2,3 százalékkal nőttek.

Januárban lassult az ipari termelői árak emelkedése, 3,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb növekedés volt, és 0,6 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékos volt a termelői árak januári növekedése.

Így a februári adatokkal együtt az év első két hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,5, az exportértékesítéséi 3,6 százalékkal nőttek éves szinten, így az ipari termelői árak összességében 3,6 százalékkal voltak magasabbak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »