Emelkedtek az ipari termelői árak

Emelkedtek az ipari termelői árak

Idén októberében az ipari termelői árak összességében 4,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,5 százalékkal nőttek, ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,8, a közel háromtizednyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 1,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 4,4 százalékkal nőttek az előző év októberéhez képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

Forrás: Békés Megyei Hírlap – Imre György

Az ipar belföldi értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek 2017. októberben a 2016. októberihez képest. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,7 százalékkal nőttek az árak – írja a KSH.

Az ipari exportértékesítés árai 4,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (95,1 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóiparéi 4,2, a (4,6 százalék súlyú) energiaipar árai 9,4 százalékkal nőttek.

2017. január–októberben a 2016. január–októberihez képest a belföldi értékesítés árai 4,8, az exportértékesítéséi 2,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,1 százalékkal magasabbak voltak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »