Emelkednek a Covid-esetszámok, visszarendelték a rezidenseket az intenzív osztályokra

Emelkednek a Covid-esetszámok, visszarendelték a rezidenseket az intenzív osztályokra

Az aneszteziológia és az intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidensek és szakorvosjelöltek átirányítását rendelte el Kásler Miklós, Báthori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint most az ő szaktudásukra van a legnagyobb szükség, egyfajta erőforrás-optimalizálás történt.

Egyre nő a koronavírus-járvány negyedik hullámának esetszáma az intenzív osztályokon is, ez indokolhatta az emberi erőforrások minisztere által kiadott rendeletet, amellyel az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket átirányították – mondta érdeklődésünkre Báthori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Mint fogalmazott, a rezidensképzés bonyolult rendszerében a fő képzőhely egyfajta bázisa a rezidensnek. Amikor megkezdi a munkáját, akkor pályázik egy helyre, amely megfelel a szakképzésének, de a további képzése során több gyakorlatot is kell teljesítenie ettől a képzőhelytől eltérő helyeken is.

„Most az történt, hogy a miniszter úr visszarendelte ezeket a rezidenseket a képzőhelyükre, oda, ahol a képzésüknek a legnagyobb részét végzik, és a profiljuknak megfelel”

Hírdetés

– mondta az elnök, és hozzátette, azért az aneszteziológia és az intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidensek és szakorvosjelöltek átirányítását rendelte el Kásler Miklós, mert „a jelenlegi helyzetben az ő szaktudásukra lehet a legnagyobb szükség”.

Báthori Gergő szerint egyfajta erőforrás-optimalizálás történik, mivel a járványadatokból szerinte egyértelműen kiderül, hogy egyre nő az esetszám, és ugyanúgy nő azoknak a koronavírusos betegeknek az esetszáma, akiket intenzív osztályon kezelnek.

Az még egyelőre nem látja a rezidensszövetség, hogy a rendelet következtében mekkora többletmunkára lesz szükség, mert még nem érkeztek érdemi visszajelzések, de az biztos, hogy a növekvő esetszám többletmunkával jár, de más szakterületen dolgozó orvosoknak is, akik covidos betegekkel foglalkoznak. A helyzet azonban sokkal jobb, mint tavaly ősszel vagy az idén tavasszal.

„A betegek sokkal jobb állapotban vannak, mint a korábbi hullámokban, nyilván vannak köztük rossz állapotban levők is, de sokkal jobb a helyzet, mint a korábbiakban, és ez nagyrészt az oltási kampánynak, illetve a nagy oltottszámnak köszönhető” – mondta Báthori Gergő.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »