Emelkedik Reigl Judit műveinek ára

Emelkedik Reigl Judit műveinek ára

A Sotheby’s június 6-i kortársárverésén a Párizsban élő magyar festőnő, Reigl Judit festménye a Tömbírás sorozatból 273 ezer euróért, azaz csaknem 90 millió forintért kelt el. Ugyanezen az eseményen Hantai Simon két munkáját is magas áron értékesítették.

Minden évben június elején rendez a Sotheby’s egy kortársaukciót, melyen az utóbbi években mindig szerepel mű Reigl Judittól.

A művész 1950-ben hagyta el Magyarországot, nyolc sikertelen szökési kísérlete után a kilencedik próbálkozásra átjutott a vasfüggönyön. Azóta is Franciaországban él és alkot.

A Tömbírás (Ecriture en masse) sorozatot 1959 és 1964 között már Párizsban készítette, a monumentális kalligráfiaszerű, fekete-fehér kompozíciókkal az emberi szókapcsolatok véglegességén kívánt túllépni, és mélyebb, egyetemesebb nyelv megtalálására törekedett, amellyel kozmikus dimenzióba tud lépni, és közelebb kerül az univerzum megfejtéséhez az anyag energiáján keresztül.

A most árverezett mű a jellemzően sorozatokban alkotó festőnő egyik legfontosabb ciklusának, a Tömbírásnak egy kései darabja, 1964-es datálású.

Hírdetés

Francia magángyűjteményből került az árverésre, és 150-200 ezer eurós becsértékét felülmúlva érte el a 273 ezer eurós leütési árat.

Reigl Judit műkereskedelmi árai az utóbbi öt évben ugrásszerűen emelkednek, és ez a tendencia még folytatódik. Táblázatunkból is jól látszik, hogy az utóbbi években milyen arányban nőtt Reigl művészetének műkereskedelmi megítélése, amiben nagy szerepe volt a korábban Párizsban élő, de már jó ideje Magyarországon tevékenykedő galériásának, Makláry Kálmánnak, aki az ötvenes-hatvanas évek munkáit vezette be a piacra.

Reigl életművét Budapesten 2014-ben mutatta be a Ludwig Múzeum, ezt megelőzően 2005-ben volt a Műcsarnokban egy átfogó kiállítása.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »