Emelkedik a vezetés közbeni telefonálásért kiszabható büntetés összege

Emelkedik a vezetés közbeni telefonálásért kiszabható büntetés összege

Egy törvénymódosítás értelmében a 15 évesnél idősebb kerékpárosok számára nem kötelező a bukósisak viselése. Denisa Saková belügyminiszter azonban felhívta a figyelmet, hogy a fejvédő viselése minden kerékpáros biztonságát szolgálja. A módosítás értelmében magasabb összegű bírságot szabhatnának ki arra a sofőrre, aki vezetés közben telefonál.

„Az emberek óhaját figyelembe véve egyeztünk meg abban, hogy nem tesszük kötelezővé a bukósisak viselését a 15 évesnél idősebb kerékpárosok számára. Mindenki maga döntheti el, használni fogja-e, hogy megóvja magát a sérüléstől” –szögezte le Saková.

Elmondta azt is, hogy tekintettel a baleseti statisztikákra és a sok balesetre, ami a vezetés közbeni telefonálás miatt történt, megemelik az ezért kiszabható büntetés összegét.

Hozzátette, újdonság, hogy a járművek nyilvántartási számának lakcímváltozás miatti módosítását már online is el lehet intézni.

Hírdetés

„A kérvényeket Zólyomlipcsén (Slovenská Lupča), a külön erre acélra létrehozott központban fogják feldolgozni” – mondta Saková.

Arra a kérdésre, hogy rendszámtáblák beszerzése nem túl drága-e, a miniszter azt válaszolta, a múlt héten új tendert tett közzé a tárca. Hozzátette, örülni fog, ha a közbeszerzést problémamentesen és gyorsan lezajlik.

A törvénymódosítás a gyakorlatlan sofőrök ellenőrzésére is kitér.

A kormány jóváhagyta a dokumentumot. Telefonálni vezetés közben fülhallgatóval vagy kihangosítóval lehet, a telefont a kézben tartani tilos. A tilalom minden audiovizuális eszközre vonatkozik. Az ezért kiszabható bírság összege a duplájára emelkedett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »