Emelkedhet a kenyér ára Ukrajnában

Ukrajnában a kenyér ára átlagosan 20 százalékkal emelkedhet – közölte Denisz Marcsuk, a mezőgazdasági iparág szakértője. Emellett egyéb liszttermékek ára is növekedni fog, beleértve a száraz tésztát is – tudatja a Gazeta.ua.

„A hajdina példája ragályos: az üzletemberek észrevették, hogy egy piacon is sok pénzt lehet keresni. Ukrajnában egyre kevesebb kenyértermelő van, korábban minden régióban sok pékség volt. Most nem ez a helyzet, a piac monopolizálódik, s csak néhány nagyobb pékség marad. De ha a régióban 2-3 vállalat működik, más megyéből már nem szállítanak oda kenyeret. Ennek következtében oda jutunk, hogy a kenyérkészítők nagy vállalatoktól fogják vásárolni a búzát.” – mondta Olekszij Dorosenko, az Ukrán Kiskereskedelmi Szolgáltatók Szövetségének elnöke.

A szakértő megjegyezte, hogy a gabona jelentős részét exportálják, s belföldön kevesebb a fogyasztás. Szerinte lehetséges az, hogy azért fogják felvásárolni a gabonát, hogy majd felemeljék a kenyér árát. Ősszel azonban csökkenhet a sárgarépa, a cékla és a hagyma ára.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: kenyér, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »