Emelkedett a rosszindulatú bőrrák előfordulása

Ötszörösére emelkedett a rosszindulatú bőrrák előfordulási aránya Nagy-Britanniában az 1970-es évek óta – mutatta ki a Brit Rákkutató Intézet jelentése.

Évente több mint 13 ezer embernél alakul ki rosszindulatú bőrrák ma, míg az 1970-es évek közepén körülbelül 1800 páciensnél diagnosztizáltak melanomát évente – adta a hírül a BBC hírportálja.

A jelentés szerint a drámai emelkedés oka részben az 1960-as évek óta egyre népszerűbb európai nyaralások, de a szoláriumok elterjedése is hozzájárult a tendenciához.

A rosszindulatú melanoma jelenleg az ötödik leggyakoribb rákfajta, évente több mint kétezer ember halálát okozza Nagy-Britanniában. Százezer lakosból körülbelül 17-nél állapítják meg, míg az 1970-es években százezerből csak háromnál fordult elő.

A napégés növeli a kór kockázatát, legnagyobb eséllyel világos bőrű, szeplős és erősen anyajegyes bőrű személyeknél alakul ki a betegség. Családi előfordulása is kockázati tényező.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A tüdődaganatok egy része ártalmatlanAkár 20 évig is lappanghat a tüdőrákRovatok: ÉletmódTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: bőrrák, Anglia, egészség, életmód, egészségügyi problémákForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »