Embertelenül bántak a galambokkal? Vizsgálódik a rendőrség Nyitrán

Embertelenül bántak a galambokkal? Vizsgálódik a rendőrség Nyitrán

Az ügyészség munkatársa irodájának ablakából látta, hogy a foglyul ejtett madaraknak nincs ivóvizük. Feljelentést tett állatkínzás miatt.

A rendőrség szeptember óta vizsgálja az ügyet, a befogást elrendelő városi hivatal munkatársainak írásban küldte el a kérdéseit. A feljelentő azt nehezményezte, hogy túl sok galamb volt a kalitkában, nem volt vizük, és miközben megpróbáltak kiszabadulni, megsebezték magukat. A városi hivatal 2006 óta magáncégnél rendeli meg az elszaporodott galambok befogását, miután
a műemléképületek homlokzatán elhelyezett tüskéket megszokták a madarak, kalitkák kihelyezése mellett döntöttek az illetékesek.

„Mostanáig csak egyetlen bejelentést kaptunk a galambokkal való bánásmóddal kapcsolatban, pont attól a személytől, aki ősszel feljelentést tett a rendőrségen. Azt nehezményezte, hogy a befogott galamboknak nincs vizük, de ez nem igaz, minden kalitkában vannak ivóedények” – állítja Jozef Stančík, a magisztrátus környezetvédelmi osztályának munkatársa.

Hírdetés

Jelenleg a piac épületén elhelyezett kalitka nyitva áll, most nem fognak be galambokat. A tervek szerint márciusban helyezik üzembe, amikor a húsvét előtti időszakban újra nagyobb lesz a forgalom a piacon. „Nagyon sok panasz érkezik hozzánk az árusoktól és a vevőktől is, hogy a galambok rápiszkítanak a kirakott árura” – mondta Jozef Stančík.
 

A legutóbbi befogást tavaly december 22-én fejezték be, az egész városban tíz kalitkában 1564 galambot ejtettek foglyul. A madarakat szén-dioxiddal altatták el, majd a tetemeket elégették, a város darabonként 1,80 eurót fizetett a megsemmisítésükért. A galambok befogását végző cégnek a magisztrátus közlése szerint minden szükséges engedélye megvan, de a környezetvédők tiltakoznak a kalitkás befogás ellen. Szerintük városszerte  galambdúcokat kellene felállítani, amelyekben a galambtojásokat műanyag tojásokkal helyettesítenék és így csökkentenék a szaporulatot. Törvényi szabályozás azonban arra vonatkozóan, hogyan kellene a városokban elszaporodó galamboktól megszabadulni, nem létezik. 

„Semmilyen jogszabály nem határozza meg azt sem, mekkorák legyenek a befogásra használt kalitkák, vagy hogy mennyi galambra mennyi víznek kell lennie az itatókban” – mondta Miroslav Oberfranc, a Nyitrai Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyelet munkatársa. Szerinte nem az a gond, hogy kalitkákba fogják a galambokat, hanem hogy van-e ott elegendő élelem, ivóvíz és mennyi ideig maradnak fogságban. Pont ezt vizsgálja most a nyitrai rendőrség, és ha megállapítja az állatkínzás tényét, a magisztrátus nagy valószínűséggel bírságot fog fizetni. Ennél is fontosabb azonban, hogy ezentúl jobban odafigyelnek az illetékesek a galambok befogásának körülményeire.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »