Embertelen: több mint száz migránst zsúfoltak a kisteherautóba

Több mint száz határsértőt egy kicsi teherautóba zsúfoló román embercsempészek ellen emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség – tájékoztatta a szervezet szóvivője pénteken az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a tehergépkocsi vezetőjét különös kegyetlenséggel, több ember és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják az embercsempészet minősített esete mellett. Társa ellen embercsempészet minősített esete a vád.

A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb–magyar zöldhatár mellől illegális határátlépőket juttassanak Ausztriába. Az egyik férfi a mások által magyarországi területre juttatott migránsokat szállította teherautóval, társa pedig személygépkocsival hajtott előtte a rendőri ellenőrzések elkerülése érdekében.

Nem volt szellőzés

Az elsőrendű vádlott június 24-én 26 embert vitt Mórahalomról Ausztriába. Másnap hajnalban mindketten visszatértek a homokháti kisváros mellé, ahol az embercsempészek 106 határsértőt zsúfoltak be a teherautó mindössze 2×5 méter alapterületű, zárt, szellőzéssel egyáltalán nem rendelkező rakterébe. A túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, és a náluk levő késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak.

Sorsukra hagyták őket, bezárva

A sofőr ezt meghallva Mórahalom belterületén megállt, átszállt társa autójába, és elhajtottak Románia felé anélkül, hogy a raktérajtót kinyitották volna. A raktér belülről nem volt nyitható, a bezsúfolt embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, és életveszélyes állapotba kerültek a kialakuló oxigénhiányos állapot miatt.

A szakértői vélemény szerint az extrém zsúfoltság miatt a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek – köztük gyermekek, csecsemők – az indulás után 20-25 perccel életüket vesztették volna, közölte a csoportvezető ügyész.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »