Emberkereskedelem – A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartottak továbbképzést

Emberkereskedelem – A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartottak továbbképzést

A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartott Emberkereskedelem címmel továbbképzést a Solwodi (Solidarity with women in distress – Szolidaritás a szükségben levő nőkkel) Hungary Egyesületet. Nyúl Viktor pasztorális helynök köszöntötte és mutatta be az egyesületet a Magtár Látogatóközpontban.

Az előadás a Solwodi Hungary Egyesület bemutatásával kezdődött Légrádi Gabriella SCSC nővér rövid ismertetőjével. A Solwodi tevékenysége a krisztusi emberképen alapul, melynek középpontjában az ember méltósága és szabadsága áll. A szervezet célja, hogy globális közösségben az igazságosság és a béke megteremtésén fáradozzon a hátrányos helyzetbe került nőket megsegítve a világ szinte minden táján. A Solwodi főként olyan nőkért száll síkra, akik az erőszak és az emberkereskedelem áldozatai.

Mi az emberkereskedelem? A rabszolgatartás mai formája. Az áldozatokat gyakran erőszakkal, kényszerrel vagy csalárd módon, kizsákmányoló feltételekkel toborozzák, szállítják vagy rejtegetik, ideértve a szexuális kizsákmányolást, a kényszermunkát vagy kényszerszolgáltatást, a koldulást, a bűncselekményeket vagy a szervek kivételét. Az emberkereskedelem az egyéni szabadság és méltóság súlyos megsértése, egyúttal súlyos bűncselekmény, amelynek következményeit az egyes országok egyedül nem tudják hatékonyan kezelni.

Első előadók Németh Ágnes rendőrezredes és Kovács László rendőrezredes voltak, akik az emberkereskedelem helyzetét vázolták Magyarországon és Európában. Majd követte őket Koós Judit rendőr őrnagy bűnmegelőzési-áldozatvédelmi referens előadása a függőségekről a fiatalok nyelvén nem csak diákoknak. Végül Martony Ágnes beszélt a lehetőségekről és a kihívásokról, melyek az online térben felnőtteknek és gyerekeknek is jelen vannak.

Hírdetés

Az emberkereskedelem elleni küzdelem részeként annak megelőzésében fontosnak tartja a Solwodi Hungary Egyesület olyan műhelyek szervezését, melyek célja, hogy információt és gyakorlati segítséget nyújtson a veszélyeztetettek felismerésében, az érintettek szakszerű segítésében. 

Lehet, hogy ez a téma szorosan nem érinti az intézmények többségét, de feltétlen fontos a megelőzés, a kitekintés. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vermes Nikolett

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »