„Emberi hulladékként” kezelik a menekülteket

„Emberi hulladékként” kezelik a menekülteket

A menekülttáborok körülményei miatt kritizálják emberi jogi és segélyszervezetek Törökországot és az Európai Uniót is. Az EU és Törökország közti megállapodás szerint a március 20-a után illegálisan Európába érkezett migránsokat visszaviszik Törökországba, cserébe a török táborokból szíriai menekülteket fogadnak be az európai országok. Azok azonban, akik görög táborokban rekedtek, a segélyszervezetek szerint embertelen körülmények között élnek.

Az egyik törökországi menekültközpontnál 200 olyan menekült várakozik, akiket Görögországból szállítottak vissza. A kikötőből buszokkal hozták őket a bolgár határ mellé, ahonnan legtöbbjüket valószínűleg visszaküldik oda, ahonnan érkeztek. Az itteniek többsége pakisztáni vagy afgán.

„Sokan vannak itt, akik nem képzettek, és nem találnak munkát Pakisztánban. Én is eljöttem Európába, hogy fényesebb jövőt kezdjek, de ezek az emberek visszaküldtek Törökországba, és most azt hallottam, hogy vissza kell mennem Pakisztánba” – mondta egy pakisztáni férfi.

A Törökország és az Európai Unió között életbe lépett egyezményt több emberi jogi szervezet és menekültsegélyező hálózat is kritizálta, szerintük ugyanis Törökország nem biztonságos a menekültek számára. A Human Rights Watch szerint a görögországi regisztrációs központban „emberi hulladékként” kezelik a menekülteket.

„A legnagyobb aggodalmunk, hogy ezek az emberek nem kapnak megfelelő, méltányos eljárást, ez csak egy gyorsított, érzéketlen folyamat. Tömegként kezelik őket, nem hallgatják meg egyenként, és nincs lehetőségük fellebbezni sem” – nyilatkozott Wenzel Michalski, a szervezet németországi igazgatója, aki azt is kifogásolta, hogy munkatársaik nem léphetnek be a táborokba.

Nem jobb azonban a helyzet azok számára sem, akik már európai területen maradhattak.
A görög–macedón határnál lévő Idomeniben az ENSZ menekültügyi főbiztosságának munkatársai egyre romló tábori körülményekről számoltak be. Itt sem az élelmezési, sem a higiéniai feltételek nem megfelelőek ennyi ember számára. „Idomeni nem felel meg a humanitárius feltételeknek. Rosszul van megszervezve, és egyik szolgáltatás sem elegendő. Dolgozunk a hatóságokkal, hogy találjanak új, ennél méltóbb helyeket a menekülteknek, ahol nagyobb biztonságban vannak, és ahol információhoz is hozzájuthatnának” – fogalmazott Liene Veide, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának munkatársa.

Idomeniben jelenleg 12 ezren élnek, de már kinőtték a befogadóközpontot. A helyiek pedig már arra panaszkodnak, hogy a menekültek elfoglalták a sínek egy részét is, ezzel pedig akadályozzák a közlekedési és szállítmányozási útvonalakat is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »