Emberi csigákként otthonunkat a zsebünkben hordjuk

Emberi csigákként otthonunkat a zsebünkben hordjuk

Az okostelefonunk vált az otthonunkká az University College London (UCL) antropológusai szerint. „Emberi csigákként otthonunkat a zsebünkben hordjuk” és hajlamosak vagyunk az eszköz miatt elhanyagolni barátainkat és családunkat – olvasható a The Guardian által szemlézett tanulmányban.

A UCL antropológusainak csoportja több mint egy éven át dokumentálta Írországtól Kamerunig a világ kilenc országában az okostelefon-használatot, és arra jutott, hogy az emberek ugyanúgy éreznek az eszköz iránt, mint ahogyan az otthonuk iránt.

– fogalmazott a kutatást vezető Daniel Miller.

Hírdetés

Ez a viselkedés, és az általa okozott frusztráció, csalódottság vagy éppen sértettség az, amit a közelség halálának nevezünk. Megtanulunk együtt élni azzal a veszéllyel, hogy még ha fizikailag együtt is vagyunk, társas szempontból, érzelmileg egyedül lehetünk – mondta a szakértő. A tudósok vizsgálatukban más kutatásokkal ellentétben az idősebb felnőttekre összpontosítottak, akik sem fiatalnak, sem idősnek nem tartják magukat.

Kiemelik a kutatók azonban azt is, hogy az okostelefon nyújtotta „otthon” messze nem a pihenés színteréül szolgál, mivel állandóan megszakíthatja a munkahelyi kommunikáció vagy valamilyen közösségi média.

A megfigyelések szerint az okostelefon csökkenti a valódi otthon elsődleges menedékként betöltött funkcióját. Az alkalmazottaktól sok helyen elvárják, hogy a munkahely elhagyása, a munka befejezése után is elérhetők maradjanak. Egy gyerek, akit társai piszkálnak, zaklatnak, ma már kevés nyugalmat találhat – ha egyáltalán találhat – az otthonába hazatérve.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »