Emberfeletti munka a portugál erdőtűz megfékezése

Emberfeletti munkával sikerült megállítani a portugál erdőtűz terjedését, de a helyzet továbbra is kritikus. A szárazság és a hőség miatt bárhol, bármikor újra felcsaphatnak a lángok. A halálos áldozatok száma 64-re emelkedett – hangzott el az M1 Ma Este című műsorában.

Az M1 Ma este című műsorának Bélteczky József nyugállományú tűzoltó ezredes volt a vendége. A szárazság és az erős szél is hozzájárul, de leginkább a klímaváltozásból eredő természeti erők megnyilvánulása a fő oka a Portugáliában pusztító erdőtűz megmagyarázhatatlan sebességű terjedésének – hangsúlyozta Bélteczky József.

A nyugállományú tűzoltó ezredes elmondta: ma már néhány négyzetkilométeren belül is keletkeznek olyan viharok és forgószelek, amelyek esőt hoznak, valamint megjelentek az úgynevezett száraz villámok is, amelyek eső nélkül is képesek tüzet okozni.

Már nem feltétlenül az emberi hanyagságra kell hivatkozni, hanem a természet adta bajokra. Ha a villám belecsap a fába, az a felszabaduló energiák következtében kigyullad – hangsúlyozta Bélteczky József, aki szerint felfoghatatlan tragédia az, ami Portugáliában lezajlott.

Elmondta, hogy a tűzben rekedt autósok tehettek a legkevesebbet arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Az út kezelője, a közlekedési hatóság és a rendőrség követett el nagy mulasztást azzal, hogy ennyi gépjárművet engedett be egy ilyen területre.

Át kell gondolni az erdők tűzvédelmét 

Bélteczky József szerint a tűzoltóságnak át kell gondolnia az erdők tűzvédelmét, napjainkban már nem az emberi hanyagság a legfontosabb, hanem az olyan természeti erő, mint az orkán erejű szél, amely pillanatok alatt képes elterjeszteni a tüzet.

Idáig a tűzoltóság az erdőtüzek ellenőrzése folyamán helikoptereket alkalmazott, napjainkra azonban megjelentek a drónok, amelyek nagyon hasznosak a felderítésben -hangsúlyozta a nyugállományú tűzoltó ezredes. A tűzoltás kapcsán Bélteczky József elmondta: az “első csapásnak” gyorsnak kell lennie, hogy a nagy veszélyt elhárítsa, de az utómunkálatok nagyon hosszú ideig eltarthatnak.

Bejárták a világsajtót nem csak a kiégett autókról, hanem a tűzoltókról készült felvételek is, akik állítólag 10 percet pihennek, majd folytatják az oltást. Ezzel kapcsolatban Bélteczky József elmondta, hogy a vezetésnek a feladata eldönteni azt, mikor kell pihenőt adni a tűzoltónak.

“A hivatástudat viszi az embert előre, ezért vannak sajnos tűzoltó-áldozatok is” – tette hozzá Bélteczky József.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »