Embercsempészek utódaival a méhükben érkeznek Olaszországba a líbiai lányok

Az idén májusig 7000 kíséret nélkül utazó "kiskorú menekült" érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül vezető migrációs útvonalon az észak-afrikai partokról – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Genfben.

A világszervezet szerint továbbra is ezerszámra menekülnek egyedüli gyermekek Európába. Emellett az Olaszországba érkező kiskorúak mindössze nyolc százaléka utazott kísérőszeméllyel – ismertette az UNICEF.

Az észak-afrikai partokról érkező kiskorúak többsége mély megrázkódtatásokon esett át. Számosan az embercsempészek zaklatásának és kizsákmányolásának áldozatai az UNICEF szerint. Különösen veszélyeztetettek azok a fiatal migránsok, akik kénytelenek megdolgozni azért, hogy kifizethessék útjuk költségeit.

A Szaharától délre eső afrikai államokból származó gyerekeknek esetenként hetekig, ha nem hónapokig tartó rabszolgamunkával kell pénzt keresniük, hogy megfizethessék az embercsempészeket.

Olasz szociális munkások szerint gyakran már terhesen érkeznek az európai országba olyan líbiai lányok, akiket korábban embercsempészek erőszakoltak meg.

A tavaly Európában menedéket kérő gyerekek mintegy negyede, vagyis 96 ezren kíséret nélkül érkeztek. Számos kiskorú pedig abban reménykedik megfigyelők szerint, hogy menedékkérelmének elfogadását követően családegyesítéssel magához hozhatja közeli rokonait.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »