Embercsempész bûnszövetkezetet számoltak fel Romániában

Menekülteket Irakból Nyugat-Európába szállító embercsempész bűnszövetkezetet számolt fel a határrendőrség és a szervezett bűnözés elleni ügyészség – közölte pénteken a határrendőrség.

A három román és két iraki állampolgár alkotta bűnszövetkezet fejenként 12 ezer dollárt kért a menekültektől, hogy Nyugat-Európába juttassák őket. A csempészútvonal Irakból Törökországon, Cipruson, Bulgárián és Románián át vezetett. A végső célállomás Németország, Anglia, Svédország vagy Norvégia lett volna, ahol a menekültek politikai menedékjogot akartak kérni.

A határrendőrség közlése szerint a menekültek turistavízummal léptek be Romániába. Az embercsempészek többféle illegális határátlépési módszert alkalmaztak, buszokba vagy teherszállító járművek utánfutójába rejtették őket vagy hamis bolgár személyi iratokkal kísérelték meg az illegális határátlépést a román-magyar határon.

A közlemény szerint a hatóságok már a tavalyi év közepe óta nyomoznak az ügyben, hiszen június és augusztus között 14 emberből álló, összesen négy migránscsoportot tartóztattak fel a magyar-román határ nagylaki és a Temes megyei csanádi határátkelőjénél. A pénteki közlemény szerint a bűnszövetkezet tagjai ellen büntetőjogi eljárás indult. A közleményből nem derült ki, hogy az embercsempész bandának lehettek-e sikeres akciói is. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »