Emberáldozatról tanúskodhat egy 3000 éves görög sír

Emberáldozatról tanúskodhat egy 3000 éves görög sír

Emberáldozatról tanúskodó 3000 éves sírt fedeztek fel görög és amerikai régészek a Peloponnészoszi-félsziget Lükaion-hegyén. A lelet korát az időszámítás előtti 11. századra teszik. Abban az időben győzték le a bronzkor hanyatló mükénéi civilizációját a vasfegyverekkel hódító dórok.

A sírt, ahol valószínűleg egy fiatal férfi nyugodott, néhány hete találták meg annak a hegynek a csúcsán, amely az ókorban a Zeusz-kultusz színhelye volt. Anna Karapangiotu, a kulturális és régészeti minisztérium munkatársa egyedülállónak nevezte a felfedezést. “Úgy tűnik, a lelet új fényt vet az ókori szertartásokra. A lelet koránál évszázadokkal későbbi számos forrás a Lükaion-hegyen végzett emberáldozatról tesz említést, az új leleten ennek a nyomait fogjuk kutatni” – magyarázta a régész az athéni rádió adásában.

A holttestet, amelyből csak az alsó állkapocs maradt fenn, a szirtbe vájt üregben álló oltár közepébe temették el. A lelet korát az időszámítás előtti 11. századra teszik. Abban az időben győzték le a bronzkor hanyatló mükénéi civilizációját a vasfegyverekkel hódító dórok. A Zeusz-kultusz helyszíne a hegytető volt, ahol egy oltáron időszámítás előtt 1600-tól évszázadokon át áldoztak fel állatokat – hangoztatta a régész.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »