Ember-robot kooperációt fejleszt a Fujitsu és a KUKA

Ember-robot kooperációt fejleszt a Fujitsu és a KUKA

A Fujitsu megváltoztatja a számítógépes alaplapok gyártásának és tesztelésének módját, úttörő jelentőségű együttműködése keretében robotok segítik az emberi munkaerőt az elektronikai gyártósorok mellett.

A rendkívüli biztonságos rendszer része annak a „co-creation” projektnek, amely az automatizáció terén szaktekintélynek számító KUKA bevonásával zajlik a világ egyik legmodernebb informatikai gyártótevékenységre szakosodott létesítményében: a Fujitsu augsburgi intelligens digitális gyárában – derül ki a Fujitsu közleményéből.

Ennél az áttörő jelentőségű elektronikai projektnél az ember-robot együttműködés lényege az érzékeny számítógépes alkatrészek kezelése. Korábban úgy gondolták, hogy ez a feladat nem alkalmas arra, hogy automata robotokkal végezzék.

Hogy a megoldás minél gyorsabban elérhető legyen más gyártócégek számára, a Fujitsu és a KUKA kifejlesztett egy robotizált folyamatautomatizációs Ipar 4.0 megoldást az alaplapok nagy pontosságú kezelésére és tesztelésére.

Az rendszerben a robotok integrált folyamatban segítik a humán munkaerőt. A Fujitsu gyárában a robotok nem elzárt területen, hanem közvetlenül az emberek mellett dolgoznak.

Észlelik az ember közelségét, és mozdulataik lassításával előzik meg a balesetveszélyt.

Az együttműködés első lépéseként egy munkás a robotkar manuális irányításával betanítja a robotot a szükséges összeszerelési műveletek elvégzésére. Ezek a képességek gépi tanulás útján – külön programozás nélkül – ágyazódnak be a robot memóriájába.

A betanítást követően az emberek elhagyják a közös munkaterületet, ahol a robotok nagy sebességű üzemmódra kapcsolnak a virtuális biztonsági zónán belül a monoton és repetitív feladatok elvégzéséhez.

 – nyilatkozta Vera Schneevoigt, a Fujitsu alelnöke és termékellátásért felelős vezetője az EMEIA-régióban.

A sikeres kísérleti projektet követően 2018 január végén,

a KUKA egyik kis súlyú építőrobotját teljes körűen integrálták a Fujitsu alaplapgyártó-sorába,

fokozva ezzel a gyártás hatékonyságát, pontosságát és minőségét. Idén nyaron egy második robot is csatlakozik a rendszerhez.

A két vállalat további (pl. adatanalitikai) képességekkel tervezi kiegészíteni a funkcionalitást annak érdekében, hogy olyan területeken is ki tudja aknázni az ember-robot együttműködésben rejlő lehetőségeket, mint pl. a prediktív karbantartás és minőségellenőrzés, vagy éppen a használatalapú számlázási modellek megvalósítása.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »