Elvi megállapodást kötöttek Grúzia vízummentességéről az unió tagországai

Grúzia vízummentességéről elvi megállapodást kötött az uniós országok brüsszeli állandó képviseleteit vezető nagykövetekből álló bizottság (Coreper) – írta közleményében az uniós tagországok minisztereit tömörítő tanács szerdán.

A miniszterek tanácsa nevében hozott Coreper szintű döntés kilátásba helyezi a 3,7 millió lakosú poszt-szovjet állam polgárainak a könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség megadását, ugyanakkor további biztosítékokat szeretne a kaukázusi országból esetlegesen kiinduló, váratlan migrációs beáramlás elkerülésére.

A döntés megerősítette az Európai Bizottság vízummentességre vonatkozó javaslatát, amely szerint minden uniós polgár Grúzia területén és minden grúz állampolgár az Európai Unió bármely tagállamában 90 napig tartózkodhatna.

A miniszterek tanácsa úgy véli, a vízumliberalizációra abban az esetben kerülhet sor, ha előbb – Párizs és Berlin javaslata szerint – szabályozás születne arról, hogy szükség esetén miként lehet egy ország vízummentességét azonnali hatállyal visszavonni.

A Coreper-döntés alapján az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia megkezdheti a grúz állampolgárok szabad uniós beutazásról szóló tárgyalásokat az Európai Parlamenttel – tájékoztatott a tanács.

Peter Javorcík, a szlovák külügyi és európai ügyekért felelős tárca államtitkára kijelentette, hogy figyelembe véve a grúziai reformok előrehaladását, a miniszterek tanácsa megmutatta Grúzia vízumliberalizációja melletti elkötelezettségét.

“Bízunk az Európai Parlament támogatásában, hogy a grúz állampolgárok minél hamarabb élvezhessék a vízumkötelezettség nélküli, szabad utazás előnyeit” – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Afganisztán megsegítésére rendezett kétnapos nemzetközi adományozó értekezlet szerdai zárónapján Brüsszelben, az MTI-nek nyilatkozva kijelentette, Grúziának már rég meg kellett volna kapnia a vízummentességet az Európai Uniótól.

Magyarország károsnak tekint minden olyan törekvést, amely ezt meggátolja – hangsúlyozta a miniszter.

Rovatok: KülföldTelepülés: Európai UnióCímkék: Grúzia, vízummentesség, Európai Unió, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »