Elvették a gyermekeket a kilakoltatás után

Nem elég, hogy kilakoltatta a józsefvárosi önkormányzat a Danó családot, de ezt követően a kerület gyámhivatala a három kiskorú gyermeket is kiemelte a családból.

A Danó család történetét A Város Mindenkié (AVM) civil szervezet osztotta meg honlapján. Danóékat kilakoltatásuk napján egy családok átmeneti otthonába költöztették, így biztosították számukra az emberhez méltó életet. Ám a hideg zuhany akkor érte a családot, amikor a gyámhivatal úgy döntött: a gyermekeknek jobb helye lenne nevelőszülőknél. Utolsó döfés volt ez a VIII. kerületi hivatal gyámhivatala részéről, hiszen a gyermekek kiemelésével együtt a szülők és a nagymama is utcára kerültek. Az átmeneti szálláson, ahol kríziselhelyezést kaptak, csak addig tartózkodhattak, amíg kiskorú gyermekeik velük voltak. Most azonban egy hajléktalanszálláson kell átvészelniük a mindennapokat. Gyermekeik nélkül.

Az önkormányzat keresztbe tett

Sára Botond Józsefváros alpolgármestere a június eleji kilakoltatáskor azzal érvelt, hogy a Danó család nem kerül utcára, hiszen az elhelyezést biztosítják a számukra, ám azt nem tette hozzá, hogy a kríziselhelyezés maximum két hétre szól. A család ideiglenes otthonát pedig nem az önkormányzat, hanem a Város Mindenkié csoport járta ki.

Ám arról több jogszabály is rendelkezik, hogy a gyámhivatal anyagi okok miatt, a család lakáshelyzetére hivatkozva nem emelhetné ki a gyermekeket a családból. Az AVM szerint embertelen, hogy bő egy héttel Danóék kilakoltatása után még a gyerekeket is elveszik. A csoport hozzáteszi: az állam feladata, hogy segítse a nehéz helyzetbe került családokat. Akár az adósságuk rendezésével, akár alternatív lakhatási lehetőség biztosításával. A civil szervezet úgy véli, ha a hivatal arról rendelkezik, hogy a család nem tud megfelelően gondoskodni a gyermekekről, még akkor sem lehet a helyzetet a drasztikus kiemeléssel megoldani. Annál nagyobb trauma ugyanis nem érheti a kiskorút, mint amikor elveszíti szüleit.

Az AVM elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon egy család bő egy hét alatt elveszítheti a lakását, gyermekeit, a szociális intézmények pedig ahelyett, hogy ezt a folyamatot megakadályoznák, azon dolgoznak, hogy a gyerekek állami gondozottakká, a szülők pedig hajléktalanná váljanak.

Miért kerültek az utcára?

A Danó családot azután lakoltatta ki a józsefvárosi önkormányzat, hogy felhalmozódott tartozásukat nem tudták rendezni. Danó Katalinék 1982 óta élnek a kerületben, férjével közösen béreltek egy szociális bérlakást a Diószegi utcában. Otthonukat lányukkal, annak élettársával és azok három gyermekével osztották meg. Ám a család hétköznapjait nem csak az anyagi költségek terhelték meg, 2015 telén Danónét agyvérzés érte. Nemrég tanult meg újra beszélni. Míg az asszony lábadozott, férje egy büntetés-végrehajtási intézetben raboskodott. Danó Katalin azonban még betegen sem adta fel: megpróbált megegyezni a vagyonkezelővel. Ám az önerőt, a 400 ezer forintot nem tudta előteremteni. A nyolcadik kerület pedig nem engedélyezte ennek részletfizetését. Nem maradt más megoldás, minthogy el kellett hagyniuk otthonukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »